Redactie
Redactie Regelen 6 jun 2018

Zwanger: de checklist

Als je zwanger bent, komt er veel op je af. Er zijn veel praktische dingen die je moet regelen. Heb je al aan kraamhulp gedacht? Of aan kinderbijslag? Met deze checklist weet je precies wat je moet regelen en blijft er genoeg tijd over om te genieten van je zwangerschap!

1) Zwangerschapsverlof

Ben je zwanger en werk je of ontvang je een uitkering, dan heb je recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof en een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Het zwangerschapsverlof en bevallingsverlof duren in totaal minstens 16 weken. Het laatste deel van je bevallingsverlof mag je spreiden over 30 weken. Ook als je baby lang in het ziekenhuis heeft gelegen, krijg je extra verlof. Officieel mag je tot drie weken voor je verlof bij je werkgever melden dat je zwanger bent, maar het is handiger om dit ruim van te voren aan te geven. Dan kan er nog op tijd vervanging voor je geregeld worden. Tijdens het verlof ontvang je een uitkering die vaak net zo hoog is als je salaris. De opbouw van je vakantiedagen gaat in deze periode ook gewoon door. Verder kun je alvast met je baas bespreken of je ouderschapsverlof wilt opnemen of misschien op een andere manier minder wilt gaan werken.

2) Erkennen kind

Als je getrouwd bent of een geregistreerde partner hebt, wordt je man/geregistreerde partner automatisch als vader erkend, ook als hij niet de biologische vader is. Maar als jullie niet getrouwd of geregistreerd partner zijn, dan moet je dit zelf regelen op het gemeentehuis. Je kunt je kind erkennen voor de geboorte, tijdens de aangifte van de geboorte of op een later moment. Door de erkenning ben je als vader geen wettelijke vertegenwoordiger van het kind. Hiervoor dien je na de geboorte ouderlijk gezag aan te vragen.  Ook als duomoeder kun je je kind erkennen. Erkenning van het kind zorgt ervoor dat de vader ook wettelijke rechten en plichten heeft. Meer informatie over de erkenning van je kind vind je op de website van de Rijksoverheid of op het gemeentehuis.

3) Kinderbijslag

Kinderbijslag geldt voor ieder kind en hoef je niet aan te vragen. Zodra je baby na de geboorte wordt aangegeven op het gemeentehuis worden de gegevens automatisch doorgegeven aan de betreffende instanties. De kinderbijslag wordt dan vanzelf op je rekening gestort. Woon je niet samen met de vader van je kind, dan krijgt de ouder waar het kind woont de kinderbijslag op zijn rekening gestort. De kinderbijslag wordt in januari, april, juli en oktober gestort.  Kinderbijslag geldt voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar.

Kindgebodenbudget: Naast kinderbijslag, kom je misschien ook in aanmerking voor het kindgebonden budget. Dit is een bijdrage in de kosten voor je kinderen tot 18 jaar. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van je inkomen, hoeveel kinderen je hebt en hun leeftijd. Is je vermogen te hoog? Dan kom je niet in aanmerking voor dit budget.

4) Ziektekostenverzekering

Bij je ziektekostenverzekeraar dien je een aantal dingen te regelen. Check altijd of je goed verzekerd bent. Heb je een basisverzekering dan worden de kosten voor een bevalling in het ziekenhuis – zonder medische noodzaak – maar ook de kosten voor bijvoorbeeld kraamzorg of een kraampakket niet of slechts gedeeltelijk vergoed. Ook je kraamzorg kun je via je ziektekostenverzekeraar te regelen. Op hun site vind je vaak de contactgegevens van kraamzorginstanties bij jou in de buurt. Voor een kraampakket ben je bij je ziektekostenverzekeraar aan het juiste adres. Let er op dat je een kraampakket op tijd aanvraagt. Heb je een medische indicatie en beval je sowieso in het ziekenhuis? Stem dan met je kraamzorginstantie af welke producten je toch in huis moet hebben.

Tip! Ken je het leuke stel Thomas & Darcy? Darcy is zwanger van hun tweeling. Speciaal voor Zilveren Kruis vloggen zij onder de naam Stellig over de zwangerschap, de geboorte van de tweeling en alles wat daarbij komt kijken!

Bekijk hun vlog over de 20 weken echo hier. Thomas & Darcy volgen? Bekijk ook hun andere vlogs.

5) Kinderopvang

Als je na je bevallingsverlof weer gaat werken, heb je opvang nodig voor je kind. Wil je je kind inschrijven bij een kinderdagverblijf? Doe dit dan zo vroeg mogelijk want de wachttijden zijn soms lang.

6) Geboorteaangifte

Na de geboorte heeft de vader de belangrijke taak om jullie kind binnen drie dagen (met de juiste naam) aan te geven bij de gemeente waar jullie kind geboren is. Zit er een weekend of feestdag tussen dan verschuiven deze drie dagen dus mee. Als er geen vader aanwezig is, kan iemand anders de aangifte voor je doen. Kijk voor meer informatie over de geboorteaangifte op de website van de rijksoverheid.

Tip! Familie en vrienden informeren over de geboorte van jullie kind? Lees er meer over in: zo kies je een geboortekaartje.

Reageer op artikel:
Zwanger: de checklist
Sluiten