Zwanger: een makkelijke maaltijd koken

Als je zwanger bent, ben je soms niet vooruit te branden. Logisch dat je dan ook geen zin hebt om te koken en uren in de keuken te staan. Wij selecteerden vijf makkelijke maaltijden die niet alleen lekker en gezond zijn, maar ook nog eens in minder dan twintig minuten op tafel staan!

Knapperige Thaise salade

Je kunt deze Thaise groene salade met knapperige sjalotten nog Thaiser maken door er gebakken reepjes lauwwarme doorbakken biefstuk door te doen. Maar als je zwanger bent, eet je hem waarschijnlijk zonder biefstuk. Ook dan is deze salade makkelijk, snel te maken en erg lekker. Het is voldoende voor twee personen. Lekker met geroosterd witbrood of ciabatta!

Ingrediënten:

  • 5 sjalotten
  • ¼ komkommer
  • 100 gram peultjes
  • stukje rode peper (ca. 1 cm)
  • 2 el limoensap
  • 1½ el sojasaus
  • 2 el gembersiroop
  • ¼ Chinese kool
  • 4 takjes verse munt
  • 1 el geroosterde sesamzaadjes

Bereiding:
Pel de sjalotten en snij ze in dunne ringetjes. Schil de komkommer en snij deze in de lengte door. Verwijder de zaadlijsten en de komkommer in dunne reepjes. Breng water aan de kook en kook de peultjes in drie á vier minuten beetgaar. Verwijder de pitjes uit de peper en snij deze in dunne ringetjes. Klop een dressing van het limoensap, peper, sojasaus en gembersiroop en laat de smaken even lekker op elkaar inwerken. Snij de Chinese kool in dunne reepjes en doe ze in een grote saladeschaal. Hak de munt fijn en schep dit door de kool. Doe de komkommerreepjes en peultjes erop. Verdeel de sjalotringetjes erover, schenk de dressing over de salade uit en garneer het geheel tenslotte met de sesamzaadjes.

Zalm Teriyaki

Deze makkelijke en gezonde zalmschotel staat in een kwartiertje op tafel en bevat slechts 540 kcal per persoon! Het recept is voldoende voor vier personen. Lekker met volkorenrijst!

Ingrediënten:

  • 4 zalmfilets (150 g elk)
  • ½ Chinese kool
  • 300 gr rettich of wortel
  • 1 eetlepel (rijst)azijn
  • 2 eetlepels olie
  • ½ eetlepel sesamolie
  • zout, versgemalen witte peper
  • 1 bakje tuinkers
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 dl Japanse sojasaus

Bereiding:
Snijd de Chinese kool in dunne reepjes. Schil de rettich met een dunschiller en rasp de rettich grof. Klop in een kom de azijn met de olie en sesamolie en zout en peper naar smaak tot een dressing. Knip de helft van de tuinkers erboven van het bedje. Schep de Chinese kool en de rettich er voorzichtig door. Laat de salade ca. 15 minuten intrekken. Verwarm in een koekenpan met antiaanbaklaag de bruine suiker met de sojasaus. Leg de zalmfilets in het vocht en verwarm ze ca. viet tot vijf minuten op matig hoog vuur, keer ze regelmatig en laat het vocht verdampen tot de zalmfilets omhuld zijn met een dikke saus. Schep de salade op vier borden en leg de zalmfilets erop. Garneer met toefjes tuinkers.

Snelle mihoenschotel

Deze Oosterse schotel vergt slechts 15 minuten keukenwerk en is lekker en gezond. Bovendien gebruik je alleen de wok, dus geen bergen vuile vaat! Het recept is voldoende voor vier personen en bevat 653 kcal. per persoon.

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 schaaltje nasi/bamivlees (ca. 450 gr)
  • 1 zak Chinese-groentemix (400 gr)
  • 1,5 pak mihoen (á 500 gr)
  • 1 a 2 eetlepels ketjap asin
  • 1/2 potje satésaus (á 350 gr)
  • 1 potje gebakken uitjes 100 gr)

Bereiding:
In wok olie verhitten. Vlees in ca. vier minuten bruin bakken. Groente toevoegen en ca. drie minuten meebakken. Mihoen toevoegen en meeverwarmen. Op smaak brengen met ketjap. Satésaus bereiden volgens gebruiksaanwijzing. Mihoen over vier borden verdelen, saus erover scheppen en garneren met gebakken uitjes.

Broodjes warme beenham

Simpel, snel en overheerlijk; deze broodjes warme beenham. Dit recept is voldoende voor vier personen, bevat 175 kcal per broodje en is in nog geen 15 minuten te maken!

Ingrediënten:

  • 4 plakken beenham (iets dikker gesneden, ca. 100 gr samen)
  • 25 gr kruidenboter
  • 4 broodjes (focaccia (voorgebakken)
  • 1 vleestomaat
  • 25 gr sla (gemengde)

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220°C. Was de tomaat en snijd deze in plakjes. Bak de broodjes in ca. 8 minuten bruin en knapperig. Snijd de plakken ham iets kleiner. Smelt de kruidenboter in een koekenpan en bak de ham al omscheppend om en om twee minuten. Snijd de broodjes open, verdeel de sla erover, leg de ham erop en garneer met wat plakjes tomaat.

Shoarma wrap

Shoarma is altijd lekker! Dit recept is voldoende voor vier personen en bevat per portie ca. 491 kcal. Bovendien staat dit gerecht in slechts 15 minuten op tafel. Lekker met een knapperige salade met mais!

Ingrediënten:

  • 500 gr shoarmavlees
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 grite teen knoflook
  • 150 gr Griekse yoghurt
  • 4 paprika's (geroosterde uit een pot)
  • 4 tortilla's (wraps 25 cm doorsnede)
  • 100 gr rucola
  • snufje peper
  • snufje zout

Bereiding:
Verhit de olijfolie in een wok en bak het shoarmavlees op hoog vuur in drie tot vijf minuten al omscheppend knapperig bruin en gaar. Pers de knoflook boven de yoghurt uit en roer er zout en peper door. Snijd de paprika’s in brede repen. Verwarm de tortilla’s volgens de aanwijzingen op het pak. Leg de tortilla’s op borden en bestrijk ze royaal met de knoflookyoghurt. Verdeel de rucolasalade en de paprika erover en schep het shoarmavlees erop. Vouw de zijkanten van de tortilla’s losjes over het vlees.

Reageer op artikel:
Zwanger: een makkelijke maaltijd koken
Sluiten