Redactie
Redactie Zwanger 12 jun 2020

Zwanger en reizen met de auto: handige weetjes op een rij

Als je zwanger bent, kun je natuurlijk gewoon autorijden. Voor je eigen comfort en dat van je baby zul je wel wat dingen moeten aanpassen. Zo reis je veilig en comfortabel van A naar B.

Je mag tijdens heel je zwangerschap gewoon autorijden. Het vruchtwater vormt tot de laatste maand een goed stootkussen voor de baby in je buik, mocht je onverhoopt een ongeluk krijgen. De laatste maand wordt het vruchtwater minder waardoor je baby meer kans loopt op verwondingen in het geval van een ongeluk. Laat je in deze periode liever rijden, dan dat je zelf achter het stuur kruipt.

Zwanger en reizen met de auto: handige weetjes op een rij

Comfort

Hoe dikker je buik wordt, hoe meer rekening je moet houden met ongemakken in de auto. Tijdens langere ritten is het fijn om wat meer stops in te lassen en je benen weer te strekken. Dit houdt je bloedsomloop op gang en voorkomt trombose.

Verder kun je als je lang stilzit last krijgen van je rug of bekken. Zorg er daarom voor dat je je stoel in slaapstand kunt zetten, zodat je even kunt gaan liggen als dat nodig is. Dit kan natuurlijk alleen als je de passagier bent en niet zelf rijdt!

Veiligheid

Ook als je zwanger bent, is het ook erg belangrijk dat je in de auto gewoon je gordel blijft dragen. Dit vormt geen gevaar voor je kind en zorgt voor optimale veiligheid. Je kunt het heupgedeelte van de autogordel zo laag mogelijk onder je buik doen. Het is niet goed om die dwars over je buik te doen, dat geeft te veel druk. Het schuine gedeelte draag je gewoon net zoals je normaal doet.

Speciale autogordel

In Noorwegen zijn ze erg bezig met veiligheid in het verkeer. Zo hebben ze speciaal voor zwangere vrouwen BeSafe Zwanger uitgevonden. Dit is een veiligheidssysteem voor in de auto dat jou en je baby goed beschermt. Een gewone autogordel oefent bij plotseling remmen toch een druk uit op de buik. Het Noorse systeem vermindert deze druk. Het is een plat zitkussen met klittenband en dat trekt je heupgordel naar beneden, onder je buik. De stoot van de gordel wordt dan opgevangen door je bekken en niet door je buik. Je gordel zit met dit systeem ook fijner, doordat de heupgordel niet steeds omhoog kruipt.

Meer lezen?

  • Diarree als je zwanger bent: alles wat je erover wil weten
  • Sterretjes zien? Deze tips verminderen duizeligheid tijdens je zwangerschap
  • Dit is de beste slaaphouding tijdens je zwangerschap
  • Reageer op artikel:
    Zwanger en reizen met de auto: handige weetjes op een rij
    Sluiten