Zwanger en last van je buik? Dit wil je erover weten

Sommige vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap zo nu en dan last van pijn in hun buik. Soms is het niet meer dan een zwangerschapskwaaltje, soms kan het ook iets serieuzers zijn. Het is dan ook goed om alert te zijn.

We vertellen alles wat je wil weten over de combinatie van zwanger en buikpijn.

Zwanger en buikpijn

Dat je gedurende je zwangerschap af en toe last heb van je buik, is niet gek. Het draait immers allemaal om je buik. Zo groeit je baarmoeder in een relatief korte periode enorm, krijg je harde buiken en kun je last hebben van bandenpijn. Toch kan hevige buikpijn tijdens je zwangerschap verontrustend zijn.

Het is dan ook logisch dat je je zorgen kan maken. Maar het is goed om te weten dat het overgrote deel van de klachten vaak niet ernstig is en vanzelf weer verdwijnt. Het zijn onschuldige oorzaken die de pijn in je buik kunnen veroorzaken. Toch zijn er ook een handjevol oorzaken waarbij je wel de verloskundige moet raadplegen. We delen beide.

Onschuldige oorzaken

Buikpijn tijdens je zwangerschap heeft over het algemeen dus een onschuldige oorzaak. Vaak heb je maar even last en kun je gewoon activiteiten ondernemen. We delen hieronder de onschuldige oorzaken.

Buikpijn tijdens innesteling

In het begin van je zwangerschap zal het embryo zich hechten aan de baarmoederwand, zodat het daar verder kan groeien. Die zogeheten innesteling kan ervoor zorgen dat er een bloedvaatje wordt geraakt, waardoor je bloed verliest. Bij sommige vrouwen gaat dat gepaard met krampen in de baarmoeder. Hier lees je wat het verschil is tussen innestelingsbloeding en menstruatie.

Bandenpijn

Je baarmoeder hangt aan bindweefsel ‘banden’ in je bekken. Deze banden lopen van de bovenkant van je baarmoeder naar je schaambot toe en zorgen ervoor dat je baarmoeder op zijn plek blijft. Maar als je zwanger bent en je baarmoeder groeit, groeit ook de druk op deze banden. Dit noemt men bandenpijn en kan zorgen voor buikkrampen.

Baarmoeder groeit

Je baarmoeder groeit natuurlijk gedurende je zwangerschap. Sterker nog: de baarmoeder wordt vijfhonderd keer zo groot en tien keer zo zwaar als dat-ie eerst was. Door die groei kan het zijn dat je in het begin van je zwangerschap wat krampen voelt. Je baarmoeder is zich letterlijk aan het strekken om plaats te maken voor je kindje.

Harde buiken

Vanaf ongeveer twintig weken zwangerschap kun je last krijgen van harde buiken. Je buik voelt gespannen aan en dat komt omdat de baarmoeder zich aan het voorbereiden is op de bevalling. Een harde buik ontstaat meestal doordat de baarmoeder wordt geprikkeld. Dit kan komen door stress of drukke tijden, maar ook plotseling opstaan of bukken.

Harde buiken kunnen over het algemeen geen kwaad en horen er juist bij. Maar mocht je meerdere harde buiken per uur hebben, bloed verliezen of steeds meer gevoelige harde buiken hebben, raadpleeg dan de verloskundige. Meer weten over harde buiken? Check dit artikel.

Opgeblazen gevoel

Als zwangere vrouw heb je de hormonen natuurlijk door je lijf gieren en die kunnen dus ook invloed hebben op de spijsvertering. Tel daarbij op dat je baarmoeder steeds meer plek inneemt in je buik en je kunt last krijgen van een opgeblazen gevoel en obstipatie. Hierdoor kan het zijn dat je ook krampen in je buik voelt. Lees hier hoe je verstopping kunt voorkomen.

Serieuzere klachten

Er zijn helaas ook oorzaken van buikpijn die serieuzer van aard zijn. Vaak komt die pijn in combinatie met andere klachten en het is dan ook het advies om gelijk contact op te nemen met je huisarts of verloskundige. Het gaat om de volgende klachten.

Zwangerschapsvergiftiging

Last van pijn in je bovenbuik? Dat kan duiden op een zwangerschapsvergiftiging en kan schadelijk zijn voor je baby en jezelf. Er wordt gesproken van een zwangerschapsvergiftiging als je tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk ontwikkelt en er eiwit in je urine zit. Hierdoor kun je je misselijk voelen, overgeven en hoofdpijn hebben. In dit artikel wordt uitgebreid beschreven wat zwangerschapsvergiftiging is.

Miskraam

Veel zwangere vrouwen denken bij buikpijn vaak gelijk aan een miskraam. Vooral in het eerste trimester kan dit helaas ook het geval zijn. Een van de eerste symptomen is vaak bloedverlies, gevolgd door buikpijn. Benieuwd wat de kans op een miskraam kan vergroten? Raadpleeg dan dit artikel.

Blaasontsteking

Pijn in je onderbuik kan ook duiden op een blaasontsteking. Tijdens je zwangerschap ben je daar ook kwetsbaarder voor. Blaasontsteking gaat vaak gepaard met koorts en eventueel pijn in de rug, net onder je ribben. Lees hier alles over blaasontsteking tijdens je zwangerschap.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

We spreken van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wanneer de bevruchte eicel zich, in plaats van in de baarmoeder, innestelt op een andere plek. Zoals bijvoorbeeld in de eileider. Vaak wordt na zes tot tien weken zwangerschap de pijn in je buik heftiger. Andere symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn bloedingen, flauwvallen en last hebben van je schouders.

Raadpleeg de verloskundige

Als zwangere vrouw weet je als geen ander hoe je lichaam in elkaar zit en mocht je dus vermoeden dat de pijn in je buik een medische oorzaak heeft, schakel dan vooral een verloskundige in. Neem contact op als je buikpijn hebt in combinatie met een van onderstaande symptomen:

  • aanhoudende of ernstige pijn
  • misselijkheid of overgeven
  • koude rillingen
  • bloedverlies
  • licht gevoel in je hoofd
  • pijn tijdens het plassen
  • koorts
  • afwijkende vaginale afscheiding

Heb jij vragen over jouw gezondheid? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met een huisarts.

Meer lezen?

Reageer op artikel:
Zwanger en last van je buik? Dit wil je erover weten
Sluiten