Redactie
Redactie Gezondheid 6 jun 2018

Zwanger & waterpokken

De waterpokken is een ziekte die vooral bij kinderen voorkomt. Symptomen zijn koorts, blaasjes en ontzettende jeuk. Maar wat als je zwanger bent en waterpokken krijgt? Is dit schadelijk voor jou en je baby? 

Wat zijn waterpokken?

De waterpokken is een besmettelijke ziekte die je kunt krijgen of doorgeven voor je weet dat iemand waterpokken heeft. De ziekte is namelijk al twee dagen voordat de blaasjes te zien zijn besmettelijk en blijft besmettelijk tot dat de blaasjes zijn uitgedroogd. De korstjes genezen in ongeveer tien á twaalf dagen. 

Als je volwassen bent en besmet raakt, krijg je naast jeuk en koorts ook nog eens last van heftige hoofdpijn en pijn in je lichaam.

Tip! Lees meer over kinderziekten die vlekken en blaasjes veroorzaken in ons artikel ‘Kinderziekten: vlekkenparade’ »

Zwanger & waterpokken: schadelijk voor je baby?

Krijg je in de eerste twintig weken van je zwangerschap last van waterpokken? Dan loopt je baby bijna geen kans op een afwijking. Maar als je last krijgt van waterpokken rond je bevalling (vijf dagen voor of twee dagen na je bevalling), dan kan dit schadelijk zijn voor je baby.

In jouw buik beschermen jouw antistoffen namelijk je kind, maar zodra als hij geboren is, moet hij dit zelf doen. De antistoffen van je baby zijn nog niet klaar om zo’n heftige ziekte aan te pakken, dus kan hij ziek worden. Hij kan bijvoorbeeld een longontsteking oplopen. Je baby kan binnen 72 uur na de geboorte een vaccin tegen waterpokken krijgen.

Tip! Lees meer over zwangerschapsklachten die je absoluut niet mag negeren in ons artikel ‘10 zwangerschapsklachten die je nooit moet negeren’ »

Ik heb nog geen waterpokken gehad: wat moet ik doen?

Ongeveer 80 procent van de volwassenen die als kind geen waterpokken hebben gehad, zijn alsnog immuun tegen de kinderzieke. Maar als je zwanger wilt worden, wil je natuurlijk geen risico lopen. Daarom kun je in overleg met je huisarts een vaccinatie krijgen.

Ben je al zwanger? Dan is het beter om uit de buurt te blijven van kinderen en volwassenen die de waterpokken hebben. Neem contact op met je huisarts of verloskundige als je toch contact hebt gehad met iemand die waterpokken heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwanger & waterpokken
Sluiten