Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Zwanger 25 jan 2020

Zwanger van een (te) grote baby: wanneer is er sprake van macrosomie?

Als je zwanger bent, is de gezondheid van je kindje het allerbelangrijkst. Het is zaak dat je baby goed groeit en zich goed ontwikkelt. Maar een te grote baby kan ook risico’s met zich meebrengen. Waneer is er sprake van een te grote baby? Wat is macrosomie precies?

Het gewicht van baby’s bij de geboorte kan behoorlijk verschillen. Het geboortegewicht kan jou als ouder, maar ook artsen wel het een en ander vertellen over de gezondheid van je kindje. Vaak zijn artsen scherp op baby’s die onder de groeicurve zitten. Baby’s met een te laag geboortegewicht kunnen daar problemen aan ondervinden later in de ontwikkeling. Maar het is ook belangrijk dat artsen baby’s in de gaten houden die ver boven het gemiddelde groeien.

Het gemiddelde gewicht van een baby

Gemiddeld genomen wegen baby’s bij de geboorte ongeveer 3500 gram, maar er wordt doorgaans van een normaal geboortegewicht gesproken als baby’s tussen de 2500 en 4000 gram wegen. Maar er is vaak ook een verschil te bemerken tussen jongens en meisjes. Zo wegen jongens gemiddeld 3410 gram, maar meisjes vaak 120 gram minder. Gemiddeld komt dat neer op 3290 gram. Is jouw kindje lichter dan 2500 gram? Dan is er sprake van dysmaturiteit. Maar weegt jouw kindje meer dan 4000 gram? Dan heet dat foetale macrosomie.
Op zich komt macrosomie niet vaak voor. Slechts 9% van alle baby’s wegen bij de geboorte meer dan 4000 gram. En 3% is zelfs zwaarder dan 4500 gram.

Oorzaken van macrosomie

Het komt regelmatig voor dat er niet een specifieke reden te vinden is voor het feit dat je zwanger bent van een macrosome baby. Maar soms is er echter wel een reden te herleiden. Zware baby’s komen over het algemeen vaker voor in de volgende situaties:

  • De duur van de zwangerschap. Hoe langer de baby (na de uitgerekende datum) blijft zitten, hoe zwaarder het wordt.
  • Genetische factoren. Een baby kan zwaarder zijn bij de geboorte als jij of je partner ook groot was bij de geboorte.
  • De leeftijd van de moeder. Als je boven de 35 bent, is de kans groter dat je van een zware baby zal bevallen.
  • Gezondheid en gewoontes van de moeder. Overgewicht en (zwangerschaps)diabetes kunnen oorzaak zijn van een zware baby.
  • Een onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam toonde aan dat moeders die ongezond aten in de eerste helft van hun zwangerschap, daardoor vaak langere en zwaardere baby’s kregen.

Risico’s van te zware baby’s

Als je zwanger bent, zal je onder controle staan van een verloskundige of behandelend arts. Zij kunnen op basis van het voelen aan je buik en op basis van echo’s inschatten hoe groot je baby is. Echt precies kan dit alleen nooit worden vastgesteld. Houd altijd rekening met een verschil van ongeveer 10 tot 20% in het gewicht. Toch is het belangrijk dat de groei van je kindje in de gaten wordt gehouden. Als je arts vermoed dat je baby aan de grote kant is, kan dit namelijk verschillende risico’s met zich meebrengen:

  • De placenta kan mogelijk niet voldoen aan de behoefte van je baby, waardoor je baby te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, of in het ergste geval overlijdt.
  • Complicaties tijdens de bevalling. De baby kan vast komen te zitten in het geboortekanaal, je kan als moeder ingeknipt worden of uitscheuren, de navelstreng kan beklemd worden, of er is een spoedkeizersnede nodig.
  • Risico op schouderdystocie. Dit komt voor bij 0,5% van de bevallingen. De schouder van je baby blijft vastzitten achter het schaambeen.
  • Lage bloedsuikerspiegel bij je baby na de geboorte. De glucoseaanvoer valt na geboorte stil, wat soms kan leiden tot hersenschade bij de baby. Grote baby’s moeten daarom direct aangelegd worden of de fles krijgen, of voorzien worden van een glucose-infuus.
  • Metabool syndroom: zware baby’s lopen een groter risico om op oudere leeftijd een metabool syndroom te ontwikkelen.

Gelukkig is een zware baby niet alleen maar negatief nieuws. Uit onderzoek blijkt dat de hersenen van zware baby’s vaak beter ontwikkeld zijn, waardoor deze baby’s het op latere leeftijd beter doen op de basisschool!

Een volgende zwangerschap

In principe geldt dat het gewicht van baby’s elke zwangerschap iets toeneemt. Als je een zware baby hebt gehad, is de kans op een volgende zware baby 10 keer zo hoog. Daarom zal de verloskundige je volgende zwangerschap extra goed in de gaten houden. Als er wordt vermoedt dat een volgende baby weer zwaar of zelfs zwaarder is, kan er soms gekozen worden voor vroegere inleiding of een keizersnede.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwanger van een (te) grote baby: wanneer is er sprake van macrosomie?
Sluiten