Redactie
Redactie Gezondheid 3 aug 2018

Zwanger? Het geslacht van je baby voorspelt mogelijk complicaties

Het is de vraag der vragen als je zwanger bent: ‘En, wat wordt het?’ Hoewel sommige ouders het geheim houden of zelf niet willen weten, is het voor artsen wel zeker van belang om het geslacht te weten. Het geslacht bepaalt namelijk hoe je placenta reageert en dus ook welke complicaties er kunnen optreden tijdens de zwangerschap.

Genetisch profiel

Dat blijkt uit recent onderzoek van de University of Cambridge. Hoe het genetisch profiel van de placenta zich vormt, is afhankelijk van het geslacht van de baby. Dit kan bijvoorbeeld de reden zijn dat moeders die een meisje verwachten meer risico hebben op pre-eclampsie en bij een jongetje het risico op groeivertraging groter is.

Het bloed van maar liefst 4000 vrouwen die voor de eerste keer in verwachting waren, werden onderzocht. Moeders die zwanger waren van een meisje bleken meer van de stof spermine in hun bloed te hebben, dan moeders die in verwachting waren van een jongetje.

Spermine is een stof dat invloed heeft op de ontwikkeling van de placenta en moeder die hiervan een grote hoeveelheid in het bloed hadden, hadden meer kans op complicaties zoals pre-eclampsie. De placenta’s van moeders met een jongetje op komst bleken veel minder spermine te bevatten, waardoor de kans op groeivertraging bij de baby groter bleek.

Lees ook: Dit is waarom je het geslacht van je baby niet van tevoren wilt weten

Grote invloed

Deze resultaten waren de onderzoekers niet onbekend. Deze kwamen al aan het licht door eerder onderzoek, maar nooit wist men waarom sommige placenta’s juist meer of minder spermine bevatten. Met dit onderzoek is dat nu eindelijk duidelijk. Het blijkt dus allemaal te maken te hebben met het geslacht van je baby.

Volgens de onderzoekers kan dankzij deze nieuwe bevindingen verder worden gezocht naar ook een uiteindelijke oplossing, die de gezondheidsrisico’s tijdens de zwangerschap moeten verkleinen.

Blijkt weten wat ‘het wordt’ niet alleen handig te zijn voor het kleurtje van de kinderkamer, maar het heeft dus ook zeker invloed op je eigen gezondheid en die van je kleintje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwanger? Het geslacht van je baby voorspelt mogelijk complicaties
Sluiten