Redactie
Redactie Regelen 6 jun 2018

Zwanger: hoe vertel ik het mijn baas?

Hoera, je bent zwanger! Je kunt het wel van de daken schreeuwen. De aanstaande grootouders kunnen hun geluk niet op. Je vriendinnen buitelen over elkaar heen om suikertante te mogen spelen. Maar hoe vertel je je baas dat hij jouw tomeloze inzet straks zestien weken moet missen?

Je drinkt al weken geen espresso’s meer en zit ’s ochtends met een bleek neusje achter je PC. Het is slechts een kwestie van tijd voordat je collega’s je opbollende buik zullen opmerken. Maar wanneer maak je het officieel? Wettelijk ben je verplicht je zwangerschap uiterlijk drie weken voor je verlof aan te kondigen. Maar in de praktijk wil je je werkgever natuurlijk niet zo laat voor het blok zetten. Tegen die tijd kan ook niemand meer om je bolle buik heen.

Timing

Een mooi moment om je werkgever van je zwangerschap op de hoogte te stellen, is wanneer je een buitengewone prestatie hebt geleverd. Bijvoorbeeld als je een project hebt afgerond, een target hebt gehaald of een positieve beoordeling hebt gekregen. Zo kunnen je baas, en je collega’s, direct zien dat je zwangerschap je productiviteit niet in de weg hoeft te staan. Voel je aan de andere kant ook niet schuldig als je gedurende die negen maanden eens even wat minder kunt presteren. Werk is nu even niet je eerste prioriteit.

Plan de campagne

Wees niet teleurgesteld als je baas niet zo enthousiast reageert als je familie en vrienden. Hij zal ongetwijfeld oprecht blij voor je zijn, maar ziet direct ook de nodige beren op de weg. Bedenk daarom van te voren wat de ‘zorgen’ van je werkgever zullen zijn. Het kan geen kwaad als je voor jezelf op een rijtje hebt gezet wanneer je ongeveer wilt stoppen met werken en wie jou tijdens je verlof zou kunnen vervangen. Je baas zal ook willen weten hoe je je werk na de geboorte van je kindje ziet. Wil je bijvoorbeeld minder – of thuis – gaan werken?

Rechten

Weet wat je rechten zijn! Hoewel zwangerschap geen reden voor ontslag/contractsbeëindiging mag zijn, is het misschien slim om het goede nieuws in zakelijk turbulente tijden nog even voor jezelf te houden. Lees meer over je regels en plichten tijdens je zwangerschapsverlof »

Reageer op artikel:
Zwanger: hoe vertel ik het mijn baas?
Sluiten