Redactie
Redactie Regelen 6 jun 2018

Zwanger: hoe vertel je het?

Joepie, de zwangerschapstest is positief! Nu draag je niet alleen een baby, maar ook een geheimpje met je mee. Wie ga je het goede nieuws als eerste vertellen en wanneer?

Je familie en vrienden vertellen dat je in verwachting bent, is zeker één van de hoogtepunten van je zwangerschap. De één verstuurt een Hyves groepsbericht voordat het tweede streepje goed en wel is verschenen. De ander kiest ervoor om de eerste spannende twaalf weken nog even af te wachten. Doe vooral waar jij je prettig bij voelt.

Geheim

Het kan fijn zijn om het goede nieuws een tijdje geheim te houden. Zo kunnen jij en je partner eerst zelf wennen aan het feit dat jullie ouders worden, voordat iedereen zich er tegen aan gaat bemoeien. Maar misschien willen jullie een paar mensen al vrij vroeg in de zwangerschap deelgenoot maken van jullie geluk. Ook als er onverhoopt iets mis zou gaan, kunnen zij er dan juist zijn om jullie te steunen

Wie?

Wie breng je – je partner uitgezonderd natuurlijk – als eerste op de hoogte? Vaak is het wel zo leuk om het alle ‘direct betrokkenen’ tegelijk of kort na elkaar te vertellen. Ondergetekende doorkruiste op een heuse ‘Tour d’Amour’ binnen 24 uur het hele land om aanstaande grootouders en suikerooms en –tantes te informeren. Een familiefeestje kan bijvoorbeeld ook een ideaal moment zijn. Dan heb je meteen lekker iedereen bij elkaar. Maar pas op: aanstaande opa’s en – vooral – oma’s worden graag ‘exclusief’ op de hoogte gebracht.

Hoe?

Soms is een zwangerschap niet echt ‘nieuws’. Je (schoon)moeder zit er al een tijdje op te wachten, je dijt al een beetje uit, of je slaat – geheel tegen je gewoonte – al weken wijn en toastjes filet americain af. Desondanks zal het een moment worden dat de aanstaande opa’s en oma’s zich zullen blijven herinneren. Je kunt dus je best doen om dat nog een beetje extra speciaal te maken. Maar maak het ook weer niet te ingewikkeld, want dan valt soms het kwartje niet…

Tips

  • Speentjes, slabbetjes en rompertjes met ‘I love oma/opa’ of een soortgelijke boodschap zijn volop verkrijgbaar. Hetzelfde geldt voor ‘Grote broer/zus’ shirtjes.
  • Verstop een echofoto tussen de vakantiekiekjes. Of stop hem ‘gewoon’ in een mooi lijstje.
  • Neem roze en blauwe verfstalen mee en vraag in welke kleur je de logeerkamer zal schilderen.
  • Serveer na een gezellig dinertje – met allemaal mini-hapjes – taart of ijs met muisjes.

Je kunt het zo ‘fout’ maken als je zelf wilt. Als je er zoveel werk van maakt, is het misschien een leuk idee om het geheel (stiekem) te filmen voor het nageslacht. Het nieuws hoeft natuurlijk niet per se op een originele manier verteld te worden. Het nieuwtje op zich is al leuk genoeg!

Werk

Op een gegeven moment zal je ook je werkgever en collega’s moeten informeren. Lees hier hoe je het je baas vertelt.

Praat mee!

Hoe bracht jij iedereen op de hoogte van je zwangerschap? Deel het op Mama en Zo! Laat hieronder een reactie achter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwanger: hoe vertel je het?
Sluiten