Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Regelen 28 dec 2019

Verwacht jij in 2020 een kind? Check dan je zorgverzekering op deze punten

Joepie, je bent zwanger! Misschien ben je er net pas achter gekomen, of je ziet inmiddels je eigen voeten niet meer. Hoe het ook zij, de kans is groot dat je in 2020 gaat bevallen. 

Je doet er daarom verstandig aan om je huidige zorgverzekering nog even goed te controleren op bepaalde punten. Wordt een ziekenhuisbevalling eigenlijk wel vergoed? En hoe zit het precies met de kraamzorg? Tijd voor een opfriscursus op de valreep. Want als je je zorgverzekering aan wil passen, doe je er verstandig aan om dit vóór het nieuwe jaar te doen.

Controleer je verzekering op de volgende punten:

Prenatale testen

Als je zwanger bent, is het mogelijk om verschillende prenatale testen te doen, om te checken of je baby gezond is. Denk aan de combinatietest of de NIPtest. Mocht er een medische indicatie zijn, wat betekent dat jouw behandelend arts het verstandig acht om dit te laten testen, wordt dit vergoed. Als er geen medische indicatie is, maar je wil toch graag een combinatie- of NIPtest, zijn deze kosten voor eigen rekening. Hierbij moet je denken aan ongeveer 175 euro.

Mocht er na het doen van deze prenatale screenings reden zijn tot verder onderzoek, zal dit vergoed worden. Wel zal dit in eerste plaats uit je eigen risico worden vergoed. De zorgverzekering vult het openstaande bedrag na besteding van het eigen risico (385 euro) verder aan.

De gezondheid van je baby kan ook worden gecontroleerd aan de hand van echo-onderzoek. Momenteel worden alleen de 10- en 20 weken echo volledig vergoed. Vanaf eind 2020 zal hier ook de 13-weken echo in worden opgenomen. Pretecho’s, zoals een echo waarbij het geslacht wordt bepaald, of waarbij er een 3D-echo wordt gemaakt, zijn altijd voor eigen rekening.
Als je behandelend arts vermoed dat er iets is met je baby, zoals bijvoorbeeld een groei-achterstand, kan je een groeiecho krijgen. Deze wordt dan altijd vergoed.

Verloskundige hulp

Elke zwangere vrouw heeft recht op verloskundige begeleiding. In principe worden zwangere vrouwen en stellen altijd door een verloskundige begeleid. Alleen als daar een medische reden voor is, worden vrouwen gedurende de hele zwangerschap door het ziekenhuis begeleidt. In beide gevallen wordt de hulp volledig vergoed door de basis zorgverzekering.

De bevalling

Eigenlijk zijn de kosten tot dit punt vrij duidelijk, en bestaat er weinig verschil tussen een basisverzekering en een aanvullende verzekering als je zwanger bent. Dit verandert echter zodra de bevalling zich aandient.

Een thuisbevalling of een ziekenhuisbevalling met een medische noodzaak worden volledig vergoed door de basisverzekering. Maar als je toch graag in een geboortecentrum of ziekenhuis wil bevallen, maar hier geen medische noodzaak voor is, zijn de kosten hiervoor 357,84 euro in 2020.

In sommige gevallen kan het dus verstandig zijn om te checken of een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie wel volledig vergoed kan worden in een aanvullende verzekering.

Kraamzorg

Als je baby eenmaal is geboren, is het tijd om naar huis te gaan! Kersverse ouders hebben recht op 8 volle dagen, dus 49 uur kraamzorg. Als je een basis zorgverzekering hebt, betaal je 4,50 euro per uur mee aan de kosten van de kraamzorg. In totaal is dit ruim 220 euro.

Er zijn meerdere verzekeringsmaatschappijen waarbij de kraamzorg volledig vergoed wordt als je bent bevallen. De verzekering betaald dan de extra kosten voor jou.

Zaken die niet vergoed worden door de basis zorgverzekering:

  • Fysiotherapie
  • Psychologische bijstand
  • Alternatieve behandelwijzen, zoals acupunctuur
  • Zwangerschapscursussen
  • Kraampakket
  • Ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie
  • Lactatiedeskundige of huur van borstkolf apparatuur
  • Huur van een TENS apparaat, pijnbestrijding voor thuisbevallingen
  • Babymassage

Bedenk goed waar jij behoefte aan hebt tijdens je zwangerschap. Er zijn ontzettend veel verschillende verzekeringen.Vergelijk daarom verschillende verzekeringsmaatschappijen. Zorgwijzer is een goede vergelijkingssite hiervoor.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verwacht jij in 2020 een kind? Check dan je zorgverzekering op deze punten
Sluiten