Zwanger worden met IVF; hoe succesvol is het eigenlijk?

Het is een veelgehoorde uitspraak van mensen als ze horen dat iemand in hun omgeving maar niet zwanger lijkt te worden. ‘Ah joh, je kan altijd nog IVF doen!’ De suggestie wordt hiermee gewekt dat IVF (In-Vitro Fertilisatie) een laatste mogelijkheid is, die altijd succesvol is. Helaas is dit niet helemaal waar.

In 1978 was het voor de eerste keer raak; toen werd de eerste IVF baby geboren. Sindsdien heeft de wetenschap op het vlak van In Vitro Fertilisatie een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De kansen op een zwangerschap door middel van IVF zijn toegenomen, maar beslaan helaas nog geen 100%. Hoe succesvol is IVF dan wel?

IVF in het kort

Om goed in te kunnen schatten wat de risico’s en de successen zijn van IVF, is het goed om te weten wat de procedure in het kort inhoudt. IVF bestaat uit verschillende fasen, waarin de hormoonstimulatie de eerste is. De vrouw krijgt verschillende hormonen kunstmatig toegediend, die tijdelijk haar eigen hormoonhuishouding overnemen.

Waar de eierstokken normaal gesproken zelf één eicel (of soms twee of meer) tot rijping laat komen, zorgt de hormoonstimulatie ervoor dat er heel veel eicellen tot rijping komen. Via een punctie worden de rijpe eicellen uit de eierstok gehaald en in glas (oftewel; in vitro) samengebracht met spermacellen.

Zodra er een of meerdere embryo’s zijn ontstaan, wordt er een embryo via een slangetje teruggeplaatst in de baarmoeder. Dit gebeurt ongeveer twee tot vijf dagen na de punctie. Als een embryo zich vervolgens succesvol weet in te nestelen, is er sprake van een zwangerschap.

IVF in cijfers

Hoewel de embryo al buiten het lichaam is gemaakt, resulteren lang niet alle terugplaatsingen in een zwangerschap. Momenteel is dit ongeveer 30% van alle pogingen. Dit betekent dat 2/3e van de pogingen alsnog mislukken. Uit onderzoek is gebleken dat 50% van de vrouwen die IVF ondergaan na drie pogingen zwanger zijn. Alsnog de helft van de vrouwen heeft na drie pogingen dus nog geen geluk.

De risico’s

Dat meer dan de helft van de IVF pogingen mislukken, heeft voornamelijk te maken met het meest spannende deel van de IVF, namelijk de terugplaatsing. Meer dan de helft van de embryo’s slaagt er niet in om zich in te nestelen in haar baarmoederslijmvlies.

Om deze kansen te vergroten, wordt er tegenwoordig soms ook gebruik gemaakt van assisted hatching.’ Dit is een methode waarbij er met een hele kleine laser subtiele krasjes worden gemaakt in het ‘schilletje’ rondom de embryo. In theorie zou het daardoor voor de embryo makkelijker moeten zijn om zich in te nestelen in het baarmoederslijmvlies.

De Nederlandse medische wereld is tot op heden voorzichtig met het inzetten van deze nieuwe methode. Zij geven aan nog te weinig te weten over de mogelijke gevolgen voor moeder en kind door gebruik van deze methode.

Een andere reden waarom IVF kan mislukken, is omdat de geoogste eicellen niet bevrucht worden door de zaadcellen waar ze mee samen zijn gebracht. Een ICSI behandeling (Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie) is dan een mogelijkheid. Hierbij wordt er een specifieke zaadcel uitgekozen en deze wordt kunstmatig ingebracht in de eicel.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Zwanger worden met IVF; hoe succesvol is het eigenlijk?
Sluiten