Redactie
Redactie Zwanger 11 okt 2020

Een grote of kleine buik als je zwanger bent: zegt dat iets, of niets?

‘Jij bent zeker zwanger van een tweeling?’ of ‘Jouw buik groeit ook niet hard he?’. Reacties op jouw zwangere buik zijn onvermijdelijk. Opeens lijkt iedereen een mening te hebben. Niet vreemd dat je soms onzeker wordt van al die opmerkingen. Is je buik echt te groot of te klein voor het trimester waar je in zit?

Zwanger: heb je een kleine buik of juist een grotere buik?

Als je een dikke buik hebt, betekent dat niet automatisch dat je een groter kind krijgt. Andersom geldt precies hetzelfde. De grootte van je buik hangt voornamelijk af van de manier waarop jij je kindje draagt. Je buik zal wat dikker zijn als je baarmoeder meer naar voren ligt.

Wist je dat..

Optische illusie vaak een grote rol speelt? Als je klein en tenger bent, valt je buik namelijk sneller op en lijkt hij dus groter. Daarentegen lijken lange vrouwen vaak een kleine buik lijken te hebben, zo spelen onze hersenen een spelletje met ons!

Als je opnieuw zwanger bent

Het kan dat je buik bij een tweede of derde zwangerschap eerder zichtbaar is dan bij je eerste kind. Kon je je bij je eerste zwangerschap nog tot de twintigste week probleemloos in je vertrouwde spijkerbroek hijsen, is dat nu met twaalf weken al ondenkbaar. Dit komt doordat je buikspieren niet meer zo stevig zijn, waardoor ze sneller uitrekken.

Past jouw broek niet meer?

Je kunt je lol op met alle online shopping mogelijkheden. Zet een kopje thee, houd je bankpasje in de aanslag en laat je inspireren! Houd wel goed rekening met het seizoen waarin je zwanger bent!

Klopt de grootte van jouw buik?

Je verloskundige houdt de grootte van je buik goed in de gaten en kijkt of deze overeen komt met de zwangerschapsduur. Dit doet ze aan de hand van een handige berekening: het aantal centimeters dat de baarmoeder boven het schaambeen uitkomt plus vier centimeter. De uitkomst komt ongeveer overeen met het aantal weken dat je zwanger bent.

Meer lezen over zwanger zijn?

Reageer op artikel:
Een grote of kleine buik als je zwanger bent: zegt dat iets, of niets?
Sluiten