Redactie
Redactie Gezondheid 6 jun 2018

Zwanger maar ongelukkig

Je hebt lang verlangd naar een kind, maar nu je zwanger bent, wil je er eigenlijk niets van weten. Je omgeving barst uit in hysterie 'ze is zwanger!' En jij bent wel trots op je zwangerschap, maar gevoelsmatig zou je het liefst onder je dekbed kruipen totdat de baby er is.

Natuurlijk ben jij blij met je zwangerschap, dat staat buiten kijf. Maar het is helemaal niet vreemd als je een beetje met je gevoelens in de knoop komt te zitten. Het is immers nogal wat, zo’n baby in je buik. Niet alleen je lichaam ondergaat veranderingen, maar ook geestelijk onderga je nogal wat wisselingen. Een sombere stemming, verlies van plezier in dingen die je vroeger wel leuk vond en zelfs een verminderd concentratievermogen en een vermindere eetlust kunnen het gevolg zijn.

Verlies van onafhankelijkheid

Voorheen was je wellicht een heel zelfstandige vrouw die kon gaan en staan waar ze maar wilde. Een vrouw die beslissingen puur en alleen voor haarzelf en voor haar partner hoefde te maken. En nu vrees je die vrijheid en onafhankelijkheid te verliezen. Er komt straks immers een van jou totaal afhankelijk wezentje in je leven. Maar misschien wil je nu juist ook wél even lekker betutteld worden en even lekker afhankelijk zijn van het “gemoeder” van mensen uit jouw omgeving? Je weet eigenlijk niet goed wat je nu wilt. Kortom: je gevoelens zijn even flink in de war en dat maakt je huilerig.

De eerste drie maanden

Vooral de eerste drie maanden van de zwangerschap zijn vaak geen pretje. Het is dus niet zo verwonderlijk dat je je niet altijd even “happy” voelt over het nieuwe leven in aantocht. Je bent een groot deel van de dag moe, misschien wel vaak misselijk en de hormonen gieren door je lijf. Bovendien kan de omgeving zich niet altijd goed verplaatsen in het feit dat je zo moe bent. Ze vinden je misschien een beetje een zeurpiet. Zij merken immers nog niet echt aan je dat je zwanger bent. Je hebt nog geen bolle buik, dus snappen zij vaak niet waarom jij het gevoel hebt jezelf werkelijk door de dag te moeten slepen. En daar komt bij dat je misschien angstig bent voor de naderende bevalling.

Geworstel met gevoelens

Jij bent aan het worstelen met je gevoelens, alleen lijkt niemand daar oog voor te hebben. Toch is het niet nodig helemaal alleen met die gevoelens om te gaan. Praat erover met je partner. Hij/zij voelt zich wellicht even verward door deze zwangerschap als jij. Praat met een goede vriendin die zich misschien wel hetzelfde heeft gevoeld als jij tijdens een zwangerschap. Aarzel ook niet eventuele twijfels aan je verloskundige voor te leggen. Niet alleen kan het helpen met een deskundige te praten, zij kan ook eventuele bevallingsangsten verminderen. Kortom; het is zeker niet nodig hier alleen doorheen te gaan!

Licht aan de horizon

Het is normaal dat je aandacht in de eerste drie maanden vooral uitgaat naar alle (toekomstige) veranderingen en de lichamelijke ongemakjes. Maar zo omstreeks de vierde maand breekt er weer een hele nieuwe fase aan. Je bent even wat minder moe de misselijkheid wordt langzaam wat minder en wellicht ben je daardoor weer wat beter in staat om al die emotionele veranderingen te gaan relativeren. Een vrouw is niet voor niets negen maanden in verwachting van haar baby. Die tijd hebben jij en je partner nodig om het nieuwe leven plaats te geven en je voor te bereiden op het ouderschap.

Reageer op artikel:
Zwanger maar ongelukkig
Sluiten