Redactie
Redactie Vruchtbaarheid 6 jun 2018

Zwanger na je dertigste

Op steeds latere leeftijd krijgen vrouwen in Nederland hun eerste kind. Dat komt onder andere door het niet eerder tegenkomen van prince charming, of door het beklimmen van de carrièreladder. Maar welke risico’s brengt zo’n late zwangerschap met zich mee?

Nederlandse vrouwen krijgen hun eerste kind laat in vergelijking met andere Europese landen. Zo krijgen vrouwen in Oost-Europa hun eerste kind wanneer ze gemiddeld 26,5 jaar oud zijn. Nederlandse vrouwen bevallen juist als ze ongeveer 29 jaar zijn en behoren daarmee tot de top drie binnen Europa. Ook Spanje, Italië en Ierland zijn een van de koplopers. Lees hieronder de nadelen  die er kunnen zijn als je op latere leeftijd een kind wilt krijgen.

1) Je vruchtbaarheid neemt af 

Hoe ouder je wordt, hoe minder vruchtbaar je bent. Vrouwen tot 30 jaar hebben zo’n 25 procent kans om meteen zwanger te worden. En 30 procent raakt zwanger na zo’n drie maanden proberen, 80 tot 90 procent is binnen een jaar zwanger. Deze kansen zijn gehalveerd op je 35e en dalen verder naarmate je richting de veertig gaat. Dat komt omdat je steeds minder eicellen overhoudt. Je wordt geboren met 800.000 eicellen, maar er verdwijnen dagelijks wat. Dat zegt niet dat je nooit zwanger zal worden, maar de kans is een stuk groter dat het langer gaat duren. 

Tip van de redactie: Bekijk de Vruchtbaarheidskalender.

2) Verhoogde kans op afwijkingen bij je baby

Ook op latere leeftijd kun je bevallen van gezonde kinderen! Maar het is wel goed om de risico’s te bekijken. Er is namelijk een verhoogde kans op afwijkingen bij je baby. Je eicellen worden namelijk ouder en er kunnen dus een paar bij zitten die beschadigd zijn. Op die manier kan het dat de celkernen die na de bevruchting uit de eicel groeien, niet normaal zijn samengesteld. Dit geeft een groter risico op chromosoomafwijkingen. Een kind met het Down syndroom is hiervan het bekendste voorbeeld. 

3) Grote kans op zwangerschapsdiabetes

Bij een vrouw die op latere leeftijd zwanger wordt, is de kans op zwangerschapsdiabetes verdubbeld. Deze vorm van diabetes verhoogt de kans op complicaties bij de geboorte van je baby. Het zijn allemaal risico’s om extra naar te kijken. Maar vergeet niet dat de kans op geboorte van een gezond en probleemloos kindje op latere leeftijd nog steeds vele malen groter is dan het risico van een foute afloop!

Wat kan de gynaecoloog voor je doen? 

Er zijn diverse testen die eventuele afwijkingen kunnen vaststellen. Dit zal de gynaecoloog ook zeker ter sprake brengen wanneer je na je dertigste zwanger wordt. De kans op een miskraam is verhoogd als afwijkingen tijdens de bevruchting worden ontwikkeld. Een vrucht met veel afwijkingen, zal door het lichaam worden herkent en dan is de kans groter dat het lichaam de vrucht zal afstoten.

Tip van de redactie: Deze 10 zwangerschapsklachten moet je nooit negeren!  

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwanger na je dertigste
Sluiten