Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Algemeen 24 jun 2019

Zwanger en de NIPTest: hoe groot is de kans op een afwijking per leeftijd?

De gezondheid van je baby waarschijnlijk het meest belangrijk voor je als je zwanger bent.

Je geeft je baby een goede kans op de juiste ontwikkeling door zelf gezond te eten,  te bewegen en geen alcohol te drinken of te roken. Maar naast aanpassingen in levensstijl van de moeder, kan je tegenwoordig aan het begin van je zwangerschap steeds meer te weten komen over de gezondheid van je baby.

NIPtest of Combinatietest?

Dit kan via prénataal onderzoek. Waar een aantal jaar geleden veel vrouwen boven de 35 gebruik maakten van de combinatietest, is het sinds vorig jaar voor alle vrouwen mogelijk op een NIPtest te laten doen. Voor de NIPtest wordt bloed afgenomen bij de moeder. Hierin kan gekeken worden naar het DNA van je baby op het niveau van chromosomen.

De NIPtest is enorm toegenomen in gebruik, omdat het minder invasief is dan een combinatietest, en iets minder foutgevoelig. De NIPtest wordt gedaan door bloed af te nemen bij de moeder, terwijl een combinatietest bestaat uit bloed en een nekplooimeting. Dit is foutgevoeliger. De prijs van de NIPtest en de Combinatietest ligt ongeveer even hoog: rond de 175 euro.

Patau, Edwards & Down

Er zal er in de week na je termijnecho, ofwel de 10-weken echo, bloed van je worden afgenomen als je besluit de NIPtest te doen. In jouw bloed wordt gezocht naar aanwijzingen dat je baby het Patausyndroom (trisomie 13), het Syndroom van Down (trisomie 21), of het Syndroom van Edwards (trisomie 18) heeft.
Ondanks dat alle drie deze afwijkingen niet vaak voorkomen, komt het Syndroom van Down ongeveer drie keer zo vaak voor als het Syndroom van Edwards, en ongeveer twintig keer zo vaak voor als het Patausyndroom.

De kans op een afwijking per leeftijd

Bij oudere moeders komen afwijkingen vaker voor. Naarmate je op latere leeftijd zwanger wordt, neemt het risico op een syndromale afwijking dus toe. Maar hoe groot is de kans dan ongeveer?
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft cijfers hierover gepubliceerd, en deze zijn als volgt:

Leeftijd                  Edwards

20 – 25 jaar             0,04
25 – 30 jaar             0,05
30 – 35 jaar             0,07
35 – 40 jaar             0,17
40 – 45 jaar             0,64

Leeftijd                    Patau

20 – 25 jaar             0,01
25 – 30 jaar             0,01
30 – 35 jaar             0,02
35 – 40 jaar             0,05
40 – 45 jaar             0,20

Leeftijd                   Down

20 – 25 jaar              0,13
25 – 30 jaar              0,19
30 – 35 jaar              0,45
35 – 40 jaar              1,55
40 – 45 jaar              6,15

Hoewel de statistieken behoorlijk oplopen naarmate moeders ouders worden, is de kans dat je baby geen van deze drie syndromen heeft, altijd nog een stuk groter.

De drie bovenstaande afwijkingen zijn de drie waarop in beginsel met de NIPtest op wordt getest. Dit komt omdat het Syndroom van Down relatief veel voorkomt, en omdat syndromen van Edwards en Patau zelden met het leven verenigbaar zijn. Als je baby een van deze twee syndromen heeft, is de kans groot dat je baby tijdens de zwangerschap, of net na de geboorte overlijdt.

Andere afwijkingen in de NIPtest

Als je je baby op meer syndromen wilt laten testen, kan je dit soms aangeven op het aanvraagformulier van de NIPtest. Hier geef je toestemming voor een breder onderzoek van het DNA van je baby.
Als er een medische indicatie is, gebaseerd op een syndroom dat in de familie voorkomt, is de kans groot dat dit ook specifiek wordt onderzocht.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwanger en de NIPTest: hoe groot is de kans op een afwijking per leeftijd?
Sluiten