Redactie
Redactie Regelen 6 jun 2018

Zwanger op vakantie

Ook als je zwanger bent, wil je genieten van vakantie. Nu hoeft zwanger op vakantie gaan, geen enkel probleem te zijn. Mama en Zo zet de feiten voor je op een rijtje zodat je met een gerust hart op vakantie kunt gaan.

Vliegen of autovakantie?

Het fijne van met de auto weggaan, is dat je zelf het tempo bepaalt. Je kunt regelmatig stoppen voor wat te drinken en om je benen te strekken. Ook kun je de reis opdelen in etappes, waardoor je niet langere tijd in je autostoel zit gedrukt. Maar ook vliegen is prima te doen als je zwanger bent. Zorg dat je een plaats bij het gangpad bemachtigt zodat je af en toe kunt lopen en dichtbij het toilet zit. Wil je vliegen maar ben je langer dan zes maanden zwanger? Check dan even bij de maatschappij of dit kan en neem een doktersverklaring mee op reis.

Mama en zo tip: Op vakantie gaan met kinderen is wel even anders dan als stel. Ben je al moeder en wil je relaxed op vakantie? Lees dan onze 10 vakantietips voor mama's.

Verre bestemmingen

Op reis gaan naar een verre bestemming wordt niet aangeraden als je zwanger bent. Je kunt namelijk niet alle vaccinaties krijgen omdat die schadelijk zijn voor je baby. Vaccinaties tegen DTP, tyfus en Hepatitis A kunnen wel gegeven worden, maar gele koorts en Meningitis worden afgeraden. Probeer landen waar malaria heerst te vermijden, als zwanger vrouw ben je hier extra vatbaar voor. Ook kunnen de medicijnen schadelijk zijn. Antimalariamiddelen zoals Paludrine en Nivaquine mag je wel nemen als je zwanger bent, maar die bieden geen honderd procent zekerheid.

Eten & hygiëne

In het buitenland worden de regels omtrent hygiëne vaak niet zo nauw genomen. Let daarom op dat je groenten altijd gekookt en gewassen zijn en je fruit geschild. Ook kraanwater is vaak niet drinkbaar. Kies dus altijd voor mineraalwater uit een flesje, ook als je je tanden poetst. Zorg dat je van te voren wat praktische zinnen in de taal van je vakantieland opzoekt. Eenmaal aangekomen blijkt het namelijk vaak moeilijk om je speciale wensen qua eten goed over te brengen.

Mama en zo tip: Denk je bij vakantie alleen aan drukke, zeurderige kinderen op de achterbank? Mama en Zo helpt je om die achterbank rustig en gezellig te houden tijdens een lange autoreis. Lees hier ons artikel 'Actie op de achterbank'.

Extra tips & feiten:

  • De beste tijd om te reizen is het tweede trimester (maand vier tot en met zes). Dan zit je buik nog niet in de weg en zijn je ergste zwangerschapskwalen (hopelijk) weg.
  • Wil je vliegen maar ben je meer dan zes maanden zwanger? Check dan even bij de vliegtuigmaatschappij of dit kan en neem een doktersverklaring mee op reis.
  • Vermijd de volle zon als je op vakantie bent. Je kun snel een zwangerschapsmasker ontwikkelen.
  • Kijk of je verzekering alles dekt. Onverwachte bezoekjes aan het ziekenhuis kunnen erg duur worden.
  • Zoek van te voren uit welke medische voorzieningen er in je vakantieland zijn. Zorg dat je makkelijk de dichtstbijzijnde arts en het ziekenhuis kunt bereiken.
  • Overleg je vakantieplannen met je verloskundige of huisarts.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwanger op vakantie
Sluiten