Redactie
Redactie Zwanger 5 mei 2021

Zwanger? Met deze tips blijft je ijzer hoog tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap verbruikt je lichaam extra veel ijzer voor de aanmaak van bloed. Extra bloed voor je baarmoeder, je baby en de placenta, zodat je baby lekker kan groeien dus. Met een tweeling op komst óf als je binnen een jaar na je vorige zwangerschap weer zwanger bent, heeft je lichaam zelfs nog meer ijzer nodig. Heb je een tekort aan ijzer? Dan kan bloedarmoede ontstaan waardoor je maar weinig fut hebt en snel duizelig bent.

Daarnaast verlies je bloed na je bevalling en heeft je lichaam ijzer nodig om nieuw bloed aan te maken. Het is dus belangrijk voor jezelf en je baby dat je ijzervoorraad hoog blijft en daar kan je met voeding veel aan doen.

Tips om je ijzer hoog te houden tijdens de zwangerschap

De ene heeft er meer last van dan de ander, maar wil jij je ijzerniveau goed op peil houden tijdens je zwangerschap. Dan kunnen deze tips je helpen.

1. Eet gevarieerd

In principe krijg je genoeg ijzer binnen als je gevarieerd eet. Als je niet gevarieerd genoeg eet kan je een tekort hebben aan foliumzuur en vitamine B12 en ook dat kan bloedarmoede veroorzaken. Eet daarom afwisselende groentes en fruit, wissel vlees en vis af met vervangers, eet een keer per week vette vis en eet iets meer ijzerrijke producten.

2. Vegetariërs en vitamine B12

Vitamine B12 is een belangrijke vitamine voor je lichaam, helemaal als je zwanger bent. Als je geen vlees eet, krijg je minder van deze vitamine binnen, daarom is het belangrijk hier op te letten. Eet vleesvervangers en producten waar B-vitamines in zitten: volkorenproducten, aardappelen, peulvruchten, eieren en zuivel.

3. Vitamine C

Vitamine C zorgt ervoor dat ijzer sneller wordt opgenomen tijdens je maaltijd. Drink daarom bijvoorbeeld altijd een vers glas sinaasappelsap bij je eten. Vermijd melk(producten), koffie en thee bij je eten, die remmen juist de opname van ijzer.

4. Eet ijzerrijke producten

Een inkoppertje misschien, maar wel de beste manier om voldoende ijzer binnen te krijgen. Ijzer zit vooral in:

• Muesli, volkorenbrood, bruinbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst
• Vlees, vis (geen rauwe of gerookte) en dan vooral haring, kabeljauw en sardientjes, en eieren
• Aardappelen en peulvruchten zoals bonen en linzen
• Alle soorten groente en dan vooral groene groente
• Appelstroop, gedroogd fruit en dan vooral vijgen en abrikozen, en noten

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook:

Thuisarts

Reageer op artikel:
Zwanger? Met deze tips blijft je ijzer hoog tijdens je zwangerschap
Sluiten