Zwangerschapskalender: het tweede trimester

20 weken zwanger

Ontwikkeling van je baby

Je baby neemt steeds vaker een slokje van het vruchtwater. Je baby oefent zijn longen, maag-darmkanaal en natuurlijk ook zijn nieren door slokjes te nemen en te plassen. Het vruchtwater dat je baby inslikt, bevat ook losgelaten donshaartjes en huidcellen. Zijn ingewanden vullen zich dan ook doordat hij deze stoffen binnen krijgt. Deze substantie heet meconium. Het ziet er zwartgroen uit en is een beetje slijmerig. Als je baby geboren wordt, poept hij dit uit. Je baby is nu 25 centimeter lang.

20 weken zwanger: jouw lichaam

Voel jij je baby al bewegen? Als je voor het eerst zwanger bent, is dit de tijd dat je voor de eerste keer zo’n kleine beweging zult voelen. Meestal is dit tussen de twintigste en vierentwintigste week en voel je eerst iets ‘borrelen’. Het lijkt alsof er een vlindertje in je buik fladdert. Dát is je baby!

Hij draait zich om hierdoor komt er beweging in het vruchtwater. In deze periode voel je het vruchtwater, omdat je baby nog alle ruimte heeft. Schrik niet als je de baby een tijdje niet meer voelt. Dat is heel normaal. Hij laat snel weer van zich horen.

Jouw baarmoeder

Je baarmoeder groeit iedere dag. Hij is nu zo groot dat hij boven je navel uitkomt. Soms ‘plopt’ je navel hierdoor naar buiten. Het effect is een klein bobbeltje midden op je buik. Je hoeft niet bang te zijn dat dit blijvend is. Na de bevalling wordt je navel weer als vanouds.

Ook goed om te weten: de grootte van je buik heeft niets te maken met hoeveel striae je zult krijgen. Zwangerschapsstriemen zijn namelijk deels erfelijk bepaald. Wel heb je meer kans op striae, als je in korte tijd veel aankomt. Smeren met een fijne balsem kan helpen. Bepanthen Zwangerschapsstriemen is een goede optie. De balsem trekt snel in, plakt niet en bevat het plantenextract Centella Asiatica, dat de aanmaak van collageen stimuleert.

De 20 weken echo

Wist je dat de 20 weken echo is om de ontwikkeling van je baby te bekijken? Er wordt vooral gekeken naar de organen en of de baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. Een mooi moment om je baby te bewonderen en te genieten!

In dit artikel lees je alles over de 20-weken echo.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Zwangerschapskalender: het tweede trimester
Sluiten