Redactie
Redactie Gezondheid 6 jun 2018

Zwanger van een tweeling

Je hebt met spanning op de twaalf weken echo gewacht. Je eerste blik op dat wondertje in je buik. Maar eenmaal bij de verloskundige wacht je een verrassing. In plaats van één hartslag, hoor je er twee. Je bent in verwachting van een tweeling! Maar help! Hoe is dat zwanger zijn van een tweeling en bevallen van een tweeling?

Je lichaam en een tweeling

Hoewel een tweelingzwangerschap zwaarder kan zijn dan een gewone zwangerschap, kan je lichaam dat zeker aan. Omdat je zwanger bent van een tweeling, krijg je een medische indicatie en wordt je goed in de gaten geghouden. Dat betekent niet dat je problemen zult krijgen, maar de kans op complicaties is groter en daarom zul je waarschijnlijk vaker op controle moeten komen. Tijdens die controles word je zorgvuldig gecontroleerd op een verhoogde bloeddruk, bloedarmoede, oedeem en zwangerschapsvergiftiging. Een medische indicatie betekent ook dat je in het ziekenhuis zult bevallen, onder begeleiding van een gynaecoloog.

Voorkomende zwangerschapsklachten

Sommige aanstaande tweelingmoeders hebben vrijwel nergens last van, maar over het algemeen wordt een tweelingzwangerschap als zwaarder ervaren dan een ‘normale’ zwangerschap.
De meest voorkomende klachten zijn:

  • Misselijkheid – als je zwanger bent van een tweeling maakt je lichaam meer van het zwangerschapshormoon hCG. hCG veroorzaakt de misselijkheid in de eerste maanden van je zwangerschap. Omdat je meer van het hormoon aanmaakt, ben je vaak misselijker.
  • Gewichtstoename – omdat je twee baby’s in je buik hebt groeien, zul jij meestal sneller in gewicht toenemen dan vrouwen die zwanger zijn van één kindje. Schrik niet als je met drie maanden al een buik hebt alsof je vijf maanden zwanger bent.
  • Bloedarmoede – groeiende baby’s ontrekken ijzer aan je bloed en een tweeling zwangerschap vergroot de kans op bloedarmoede.
  • Striae – je buik zal sneller groeien om ruimte te maken voor je tweeling. Hierdoor heb je meer kans op striae en is smeren nóg belangrijker. Een goede optie om je huid te ondersteunen, versterken en herstellen tijdens je zwangerschap is de balsem van Bepanthen. Ook kun je je vel iets oprekken door je huid tussen duim en wijsvinger te pakken en je huid tussen je vingers te rollen.
  • Rugpijn – de meeste vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap last van rugpijn, maar als je een tweeling verwacht, draag je vaak meer gewicht met je mee.
  • Zwangerschapsischias – het gewicht van je buik kan je rug- en bilspieren zwaarder belasten. Hierdoor kunnen je spieren de grote zenuw die van je onderrug via je heup naar je voet loopt afknellen. Als dat zo is, voel je in je bil een zeurderige pijn die uitstraalt naar je been. Als je een tweeling verwacht, loop je meer risico om zwangerschapsischias te krijgen. Zorg dat je voldoende beweegt om je spieren in conditie te houden, maar let er ook op dat je je rug niet teveel belast.

Een tweeling in een stuit
Met één kindje in je baarmoeder is het al afwachten of hij zich in de juiste positie wurmt voor de bevalling, dus kun je nagaan wat er allemaal in je baarmoeder kan gebeuren als er twee inzitten. Hoewel tweelingen meestal allebei met hun hoofdje naar beneden liggen, is dat niet altijd het geval. Het kan ook gebeuren dat één van de twee stuit ligt. En ze kunnen ook allebei stuit liggen of zelfs dwars. Een eenling kan zich meestal tot in de zevende maand redelijk vrij bewegen in je buik, maar een tweeling heeft al na vijf maanden niet veel bewegingsruimte over. Een tweeling neemt vroeger in de zwangerschap de houding aannemen waarin hij wordt geboren. Daardoor kan van te voren bepaald worden of een natuurlijke bevalling een optie is of dat een keizersnede wordt gepland.

Bevallen van een tweeling
De bevalling van een tweeling vindt gemiddeld zo rond de 37e week van je zwangerschap plaats. Zitten er meer dan twee in je buik, dan is het zeer waarschijnlijk dat ze nog eerder geboren worden. Als je tweeling vroeg wordt geboren, kan het zijn dat je kindjes nog niet helemaal volgroeid zijn. Dan worden ze na de bevalling vaak een tijdje in een couveuse gelegd. Bij baby’s die voor de 37e week van de zwangerschap worden geboren, is dit altijd het geval. Lees hier het artikel 'Bevallen van een tweeling'.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwanger van een tweeling
Sluiten