Gina Koninkx
Gina Koninkx Zwanger 24 apr 2021

6 dingen aan je lichaam die veranderen en/of extra gevoelig zijn tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, ondergaat je lichaam enorm veel veranderingen. Dat je buik groeit weten we natuurlijk allemaal, maar wist je dat er nog veel meer dingen zijn die veranderen? Je zou het misschien niet meteen zeggen maar een zwangerschap heeft bijvoorbeeld ook effect op je tandvlees.

Zwanger: dit verandert er aan je lichaam

In negen maanden tijd kan er enorm veel veranderen aan je lichaam. Van het een heb je minder last terwijl je van het ander wel wakker kan liggen ‘s nachts. Dit gebeurt er allemaal met je lijf als je zwanger bent.

1. Je neus

Je bloedstroom zal toenemen als je zwanger bent en dat kan ertoe leiden dat je neus van binnen opzwelt. Dat komt doordat je aderen wat groter worden en daardoor uitzetten, ook in je neusholtes. Dit kan vooral tijdens het slapen erg vervelend zijn. Gelukkig verdwijnt dit weer na de zwangerschap.

2. Je huid

Meer dan 90% van de vrouwen ondervindt veranderingen aan haar huid tijdens de zwangerschap. Dat kan zowel een positieve uitwerking hebben, zoals de bekende zwangerschapsglow, maar je kunt ook last krijgen van zwangerschapsacné. Lees hier meer over de vijf meest voorkomende huidaandoeningen tijdens je zwangerschap en hoe je ze voorkomt.

3. Je borsten

Hier had je ongetwijfeld al rekening mee gehouden, maar ook je borsten ondergaan een verandering tijdens je zwangerschap. Na die negen maanden ben je immers in staat een kindje te voeden en dat ga je merken. Tijdens de zwangerschap kan dat resulteren in gevoelige borsten en/of tepels. Je borsten en tepels kunnen groter worden en zelfs veranderen van kleur (vaak worden de tepels dan wat donkerder).

4. Je handen

Tijdens de zwangerschap kun je last hebben van een tintelend gevoel in je handen. Dat heeft te maken met een zwelling in je polsen, hierdoor kan het bloed minder goed naar je vingers en handen stromen. Dat resulteert in een tintelend gevoel. Ook dit zal na de zwangerschap, als zwellingen wegtrekken, vanzelf weer overgaan.

LEES OOK: Zwanger en rugpijn? Deze 7 tips kunnen helpen

5. Je tandvlees

Dezelfde zwellingen als eerder omschreven, kunnen ook zorgen voor zwellingen in je mond. Hierdoor kan je tandvlees dus ook opzwellen of geïrriteerd raken. Naar, maar ook dit gaat vanzelf weer over.

6. Je vagina

En ook dit is niet heel raar als je een kindje draagt. Zeker als je kindje begint te groeien, kun je een bepaalde druk gaan voelen maar ook een verhoogde gevoeligheid. De zwangerschap kan ook leiden tot zwellingen en verkleuringen van de vagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
6 dingen aan je lichaam die veranderen en/of extra gevoelig zijn tijdens je zwangerschap
Sluiten