Redactie
Redactie Do's & don'ts 6 jun 2018

Zwanger: wat is echt schadelijk voor je baby?

Je buurvrouw, kennis en collega’s weten alles af van zwangerschappen en geven je dan ook volop raad. Goed bedoelde adviezen, maar wat is er nu echt schadelijk tijdens je zwangerschap?

1) Roken – Schadelijk
Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen. Roken is slecht voor je en niet alleen tijdens de zwangerschap. Maar zeker als je zwanger bent, mag het niet – en ook niet een sigaret per dag. Het is bewezen dat rokers vaker een miskraam en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebben. Ook is er meer kans op vroeggeboorte, doodgeboorte en wiegendood. Dat de stress door het stoppen schadelijker zou zijn dan een paar sigaretjes per dag is een smoes die je niet moet geloven.

2) Alcohol – Schadelijk
Het meest veilig is om helemaal geen alcohol te drinken tijdens je zwangerschap. Heb je een paar glazen alcohol gedronken dan hoef je je waarschijnlijk helemaal geen zorgen te maken. Echter hoe meer je drinkt hoe meer risico. Daarom kun je maar beter niets drinken tijdens je zwangerschap. Ook voor cafeïne geldt: met mate. Met een maximum van twee glazen sterke koffie, thee of cola per dag is er niets aan de hand. Let wel op met energiedrankjes. Deze bevatten heel veel suiker en cafeïne.

Mama en Zo tip: Voor je bevalling moet er behoorlijk wat geregeld worden. Lees in ons artikel 'Zwanger checklist' wat je allemaal moet doen.

3) Sporten – Niet schadelijk
Teveel beweging zou slecht voor je baby zijn, maar niets is minder waar. Je kunt gewoon lekker blijven sporten tijdens je zwangerschap. Zelfs paardrijden of skiën mag in principe, zolang je maar geen gevaar op zoekt. Een harde val kan natuurlijk wel serieuze gevolgen hebben. Voor je eigen veiligheid moet je wel opletten, want door het aanmaken van het hormoon relaxine zijn je gewrichten soepeler en daardoor kan je enkel bijvoorbeeld sneller omslaan.

4) Rauw vlees en rauwkost – Schadelijk
Helaas is het eten van rauw vlees en rauwkost wel echt schadelijk tijdens je zwangerschap. Tenzij uit een bloedonderzoek is gebleken dat je beschermd bent tegen toxoplasmose, kun je dit beter niet eten. De bacterie die toxoplasmose veroorzaakt, leeft namelijk op niet gewassen voedsel en rauw vlees van een besmet zoogdier. Daarom is het ook niet verstandig om filet americain en paté te eten.

Mama en Zo tip: Meer weten over toxoplasmose? Lees het in het artikel 'Toxoplasmose & zwangerschap'

5) Sauna en zonnebank – Met mate
De UV-stralen van de zonnebank gaan niet verder dan je huid en zijn daardoor niet schadelijk voor je baby. Wel heb je als zwangere kans op een zwangerschapsmasker of een donkere pigmentstreep tussen je navel en schaamstreek. Je voorkomt dit door niet onder de zonnebank te gaan. De sauna kan ook geen kwaad, als je een regelmatige bezoeker bent. Blijf als zwangere vrouw niet langer dan tien minuten per keer in de sauna en luister naar je lichaam. Veel en vooral langdurig saunagebruik leidt namelijk tot een vroeggeboorte, afwijkingen en miskramen.

Mama en Zo tip: Wil je meer informatie over het saunabezoek als je zwanger bent? Lees het in ons artikel 'Sauna & zwangerschap'

6) Vliegen – Niet schadelijk
Als je gaat vliegen komt je zwangerschap niet in gevaar. Je lichaam ervaart wel een drukverschil maar dat heeft geen invloed op de vruchtwatervliezen. Ook de straling van het vliegtuig heeft geen effect op je baby. Wel hebben vliegmaatschappijen zelf een beleid voor zwangere vrouwen. Vaak mag je na 36 weken zwangerschap geen verre vluchten meer maken. Kijk het beleid dus na voor je een vlucht boekt.

Mama en Zo tip: Zwanger en ga je binnenkort nog even er tussenuit? Lees wat er anders is als je zwanger op vakantie gaat.  

7) Listeria bacterie – Schadelijk
De Listeria bacterie is heel gevaarlijk tijdens je zwangerschap omdat je foetus ernstig besmet kan raken en een besmetting zelfs niet kan overleven. De bacterie kan zorgen voor een voedselinfectie en is aanwezig in niet-hygiënisch bereid voedsel, zoals slecht gewassen rauwkost. Ook kazen die gemaakt zijn van niet-gepasteuriseerde melk (vaak Franse kazen) kunnen besmet zijn met de bacterie.  Andere risicoproducten zijn vis en schaaldieren en kip en rauw vlees.

Mama en Zo tip: Wil je meer weten over de Listeria bacterie en hoe je die kunt vermijden? Lees dan ons uitgebreide artikel 'Listeriose & zwangerschap'

Reageer op artikel:
Zwanger: wat is echt schadelijk voor je baby?
Sluiten