Redactie
Redactie Do's & don'ts 12 jul 2018

Zwanger: Survivalkit vol tips & tricks

 

Als je zwanger bent, komt er veel op je af. Leuke dingen zoals de echo’s, regeldingen zoals het zwangerschapsverlof en minder leuke dingen zoals harde buiken. Daarom, speciaal voor jou: onze ik-ben-zwanger-survivalkit!

Vol info en tips om relaxed je zwangerschap mee door te komen.

1. Zwangerschapstest

Gevoelige borsten, misselijkheid, opgeblazen buik: je dénkt enkele mogelijke symptomen van zwangerschap al te hebben. Met een zwangerschapstest weet je het zeker. Maar hoe werkt deze? Wanneer kun je ook alweer een gat in het plafond springen: bij één streepje, of twee? En hoe betrouwbaar is het resultaat? Al je vragen over een zwangerschapstest worden hier beantwoord.

2. Uitgerekende datum

Yes, je bent zwanger! Maar wanneer ga jij je kind ongeveer op de wereld zetten? We’ve got it covered: je uitgerekende datum bereken je hier.

3. De verloskundige

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je de verloskundige bellen. Bij een normale zwangerschap zal je voor de eerste keer naar de verloskundige gaan als je tussen de 8 en 10 weken zwanger bent. Als je 36 jaar of ouder bent of als er komen erfelijke afwijkingen voorkomen in de familie, maak je eerder een afspraak. Geloof ons: de verloskundige wordt tijdelijk je nieuwe BFF, die je door alles heensleept. Lees hier meer over wat de verloskundige voor jou kan betekenen.

4. Foliumzuur

Misschien ben je hier al braaf mee begonnen toen je zwanger probeerde te wórden, maar ook tijdens je zwangerschap is het pretty important om dit te blijven doen tot je 10 weken zwanger bent. Als je foliumzuur slikt, loopt je baby minder risico op aandoeningen aan het zenuwstelsel, zoals een open ruggetje. Maar wat is foliumzuur nu precies? En is het echt noodzakelijk om het te slikken? Wij zetten alle feiten voor je op een rijtje.

5. Voeding

Schranspartijen galore als je zwanger bent. Maar wat mag je daarbij wel en absoluut niet eten? Dat je rauw vlees beter kunt mijden, weet je vast al. Maar wist je ook dat je beter kunt uitkijken met hoeveel drop, eieren, koffie en kruiden je binnenkrijgt? Verdiep je in wat je beter wel, niet of met mate kunt eten of drinken. Zoal in onze Voedingswijzer.

6. Eerste echo

Jeej! Je gaat ontdekken hoe lang je al precies zwanger bent én ziet jouw mini me voor het eerst. Over het algemeen krijg je de eerste echo tussen de 10 á 13 weken, maar er zijn ook verloskundigenpraktijken die al een echo doen wanneer je 7 á 8 weken zwanger bent. Als je rond de 20 weken zwanger bent, kom je in aanmerking voor een 20 wekenecho. Met deze echo kun je laten onderzoeken of je ongeboren baby lichamelijke afwijkingen heeft. En dan is er natuurlijk ook nog de pretecho en kun je tijdens een van de echo’s ook al het geslacht van je baby ontdekken. Weten wat er precies nagekeken wordt bij een echo, hoe het in z’n werk gaat en hoe je je kunt voorbereiden? Wij leggen het je uit.

7. Het babynieuws delen

Het blije babynieuws nog even voor je houden, kán pittig zijn. Wie ga je het goede nieuws als eerste vertellen en wanneer? De één wacht de eerste spannende 3 maanden af, terwijl de ander het al meteen van de daken wil schreeuwen (lees: Facebook). Hoe kun je de komst van de baby leuk bekend maken aan familie en vrienden en wanneer is het verstandig om het babynieuws op je werk bekend te maken? Wij geven je tips.

8. Zwangerschapskwaaltjes

Als je geluk hebt, vlieg je je zwangerschap blakend gezond en fit door. Maar het leven is niet altijd zo’n sprookje, besef je je maar al te goed als je boven het toilet hangt. Fijn, ochtendmisselijkheid. En wat dacht je van harde buiken, aambeien, stemmingswisselingen en bandenpijn? We willen je niet van je roze wolk halen, maar je wilt je vast even verdiepen in de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes.

9. Zwangerschapscursus

Zwangerschapsgymnastiek, zwangerschapsyoga, zwangerschapszwemmen… Als mama in spé kun je jezelf flink in beweging houden, in een gezellig team van lotgenoten. Maar misschien heb je meer behoefte aan een cursus waarin je je voorbereidt op de bevalling, of een therapie die de houding van je lichaam goed houdt. De meeste cursussen beginnen rond de 24e week van de zwangerschap, maar het is verstandig om je op tijd in te schrijven. Maar wat houden die cursussen nu eigenlijk allemaal in? Look no further: hier kom je erachter welke zwangerschapscursus iets voor jou is.

10. Sporten tijdens zwangerschap

Wil je op eigen houtje gaan of blijven sporten met je zwangere lijf? Kan! Sporten is gezond, ook tijdens je zwangerschap. Je houdt je gewicht onder controle, je conditie gaat vooruit en daardoor heb je een beter uithoudingsvermogen. Voor dat laatste zal je jezelf op je blote knietjes danken tijdens de bevalling. Maar tot wanneer kun je veilig sporten en welke sporten kun je beter mijden als je zwanger bent? Hier vind je een compleet overzicht van sporten die wel en niet pregnant proof zijn.

11. Bewegingen van je baby in je buik

Je baby beweegt al sinds de 7e week van je zwangerschap, maar meestal kun je de eerste bewegingen pas echt voelen als je rond de 18 of 20 weken zwanger bent. Het eerste schopje of hikjes: die kleine acrobaat is er maar druk mee. Maar hoe meer ‘ie groeit, hoe minder ‘ie kan bewegen in je buik. En dat ga jij vooral ‘s nachts heel fijn vinden. Weten wat je baby precies kan in je buik per fase? Je leest het hier.

12. Babynaam kiezen

Het kiezen van een babynaam voor jouw zoon of dochter is misschien wel het leukste maar ook het ingewikkeldste klusje als je zwanger bent. Want ga je hem vernoemen, kies je een naam uit een thema, een populaire naam, een aparte naam, een ouderwetse naam, een korte of juist lange naam, een unisex, Engelse of Hollandse naam of gewoon een naam die je mooi vindt? En wat als je een tweeling krijgt?! Pfoe. Relax. Wij hebben een compleet overzicht met jongens- en meisjesnamen, die je vást inspireren.

13. Geboortekaartjes bestellen

Heb je de zoektocht naar de naam afgerond? Prepare yourself voor nog meer besluiteloosheid. Want hoe gaat het geboortekaartje eruitzien, wat mag er zeker niet op ontbreken en wie moet je allemaal een geboortekaartje sturen? Wij zijn zelf fan van geboortekaartjesproducent Lief & Rebels. Check verder deze 7 tips voor het bestellen van geboortekaartjes.

14. Seks tijdens de zwangerschap

Let’s talk about sex, baby! Want laten we de actie tussen de lakens ook zeker niet vergeten. Seks tijdens de zwangerschap beleeft iedere vrouw anders. De een moet er echt even niet aan denken, terwijl bij de ander het libido tot ongekende hoogtes stijgt. Gelukkig kun je ook met een bolle, zwangere buik nog een pico bello seksleven hebben.

15. Voorbereiden op bevalling

Fysiek en mentaal én praktisch en zakelijk: be prepared! Tijdens je zwangerschap doe je er goed aan om alles omtrent je bevalling en daarna al goed geregeld te hebben. Want mamma mia, anders komt er ineens veel op je af. Denk aan het goed regelen van zwangerschapsverlof, kraamhulp, zorgverzekering én papa die zijn kind moet erkennen. Zwanger zijn en een kleine krijgen is al duur genoeg, dus uitzoeken wat de goedkoopste zorgverzekering is kan zeker de moeite waard zijn. Dít is de checklist die je af wilt vinken als je zwanger bent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwanger: Survivalkit vol tips & tricks
Sluiten