36 weken zwanger

Redactie 6 jun 2018 Algemeen

Ontwikkeling van je baby

Je baby krijgt steeds vaker de hik. En die hik voel je steeds intenser. Logisch, want je baby vult nu echt alle ruimte die je buik te bieden heeft. Hij zuigt lekker aan zijn duim. Echt veel draaien doet je baby niet meer. Omdat hij met zijn hoofdje vast ligt, kan hij alleen nog maar om zijn lengteas draaien. De navelstreng is nu zo'n 55 centimeter. Je baby is 45 centimeter lang en weegt 2900 gram.

Jouw lichaam

Veel vrouwen krijgen nu last van meer en dunnere afscheiding. Soms loopt er opeens een 'straaltje' langs je benen. Vaak is dit in de ochtend. Je gaat misschien twijfelen of de vliezen gebroken zijn. Kijk daarom altijd goed naar het vocht dat er uit de schede komt. Als het wit van kleur is, te vergelijken met een waterachtige melk, is het afscheiding. Als het helemaal helder is en zoetig ruikt is het vruchtwater. 

Je verloskundige bellen?

In deze week van de zwangerschap is het verstandig om meteen de verloskundige te bellen als je vruchtwater verliest. Helemaal als je baby nog niet is ingedaald. Ga direct plat liggen en wacht tot de verloskundige bij je is. Het kan namelijk zijn dat de navelstreng met het breken van de vliezen om je baby's hoofdje heen komt. Dit gevaar bestaat niet als de baby ingedaald is.

In de weken die hierna volgen, hoef je bij verlies van vruchtwater en een baby die is ingedaald niet meteen (bijvoorbeeld in de nacht) de verloskundige te bellen, wacht dan gerust tot de volgende ochtend. Als het vruchtwater groen of bruin gekleurd zijn, bel je wel meteen de verloskundige.

Weetje: Je baarmoeder bereikt deze week het hoogste punt: de ribbenboog.

Thuis bevallen

Vanaf volgende week mag je ook thuis bevallen. Daarom nu de allerlaatste check:

  • Staat het bed op klossen?
  • Heb je opvang geregeld voor de oudste(n)?
  • Liggen alle belangrijke telefoonnummers naast de telefoon?
  • Staat het koffertje klaar dat je nodig hebt als je in het ziekenhuis bevalt?
  • Staat het nummer van de verloskundige in jouw mobiele telefoon en die van je partner?
  • Heb je alles in huis voor na de bevalling? Wij tippen de Bepanthen Zwangerschapsstriemen, ideaal bij rode babybilletjes én de verzorging van je tepels. Lekker multifunctioneel dus!
Reageer op artikel:
36 weken zwanger
Sluiten