Redactie
Redactie Do's & don'ts 6 jun 2018

Zwanger worden: 9 tips

 

Hoe kun je zo snel mogelijk zwanger raken? De prangende vraag als jullie staan te springen om een kind te krijgen. Geduld hebben en hopen dat het jullie gegeven is, natuurlijk. Maar zélf kun je ook actie ondernemen om de kans op zwangerschap nog groter te maken. 

Mama en Zo zet 9 tips voor je op een rij.

1. Houd je vruchtbaarheidscyclus bij

De kans dat je zwanger raakt is het grootst als je vlak voor of op de dag van de eisprong seks hebt. Dan zijn de zaadcellen het meest actief en het best in staat om een eicel binnen te dringen. De eicel zelf is maar twaalf uur vruchtbaar. Dus als je ná de eisprong vrijt, ben je al gauw te laat. Kortom: ken je vruchtbare dagen. Als je een onregelmatige menstruatie hebt, is het moeilijk om je vruchtbare dagen te bepalen. Bereken deze met onze vruchtbaarheidskalender!

Tip: Drie opties om je vruchtbaarheid goed in de gaten te houden

2. Slik foliumzuur

Als je foliumzuur slikt, heeft je baby een kleinere kans op aandoeningen van het zenuwstelsel, zoals een open ruggetje. Geadvisserd wordt om minimaal vier weken foliumzuur te slikken voordat je zwanger wordt. Hoe je daar zeker van bent? Als je stopt met voorbehoedsmiddelen zoals de pil of het spiraaltje te gebruiken, ga je gelijk foliumzuur slikken. ‘Wacht’ met zwanger worden tot je de eerste natuurlijke menstruatie krijgt. In die weken kun je een condoom gebruiken als voorbehoedsmiddel. Je weet dan zeker dat je op tijd begonnen bent met het slikken van foliumzuur.

Tip: Lees hier meer over het gebruik en effect van foliumzuur

3. Probeer te stoppen met roken en alcohol drinken

Als je zwanger bént is dat al uit den boze, dus why not start now? Rokende vrouwen zijn minder vruchtbaar. Dat geldt zeker ook voor rokende aanstaande papa’s. Naast de sigaret en sigaar, doe je er ook goed aan om geen wiet te roken; dit vermindert het aantal zaadcellen en de zwemkracht ervan. Hetzelfde geldt voor alcohol.

Tip: Wat te doen als hij slechte zwemmers heeft

4. Probeer niet te veel koffie, cola en thee te drinken

Ben je een rasechte koffie- of theeleut? Dan is het misschien verstandig om een beetje af te kicken. Overmatig gebruik van cafeïnehoudende dranken (meer dan 300 mg per dag) is namelijk slecht voor de vruchtbaarheid. Cafeïne vermindert de spieractiviteit van de eileiders die de eitjes van de vrouw naar de baarmoeder transporteren.

5. Let op je gebruik van medicijnen

Zowel de mama als de papa in spe! Je kunt beter niet alle medicijnen gebruiken als je zwanger bent. Heb je medicijnen nodig? Vertel je huisarts en de apotheek dan dat je zwanger probeert te worden. Dan kan er bij de keuze voor een medicijn rekening mee gehouden worden. Heb je een chronische aandoening waarvoor je nu eenmaal altijd diezelfde medicijnen nodig hebt? Bespreek je kinderwens dan met je huisarts of specialist. Misschien is er tóch een ander medicijn beschikbaar, kan de dosis worden aangepast of kunnen jouw medicijnen zelfs helemaal geen kwaad.

Waar de dad to be dan op moet letten? Mannen die chemotherapie ondergaan of medicijnen voor chronische darminfecties slikken, kunnen zwak zaad krijgen. Ook anabole steroïden, gebruikt om meer spiermassa te krijgen, zijn slecht voor de kwaliteit van sperma.

6. Wind elkaar goed op tijdens de seks

Tussen jullie lakens is het misschien al flink steamy, maar met deze informatie in je achterhoofd streef je dat straks misschien nóg meer na. Als vrouwen opgewonden zijn, wordt de vaginawand namelijk vochtiger, waardoor de overlevingskans van de zaadcellen groter is. Ook het uitstellen van het orgasme bij zowel de man als de vrouw is een puik plan als je zwanger probeert te raken. Des te krachtiger is de ejaculatie van de man, en als de vrouw klaarkomt trekt de baarmoeder samen, waardoor het sperma naar de eicel wordt gestuwd.

Tip: De beste seksstandjes om zwanger te worden

7. Zorg dat je fit bent

Een goede conditie en een goed gewicht is key voor lekker in je vel zitten, maar ook je vruchtbaarheid. Als je fit en op redelijk gewicht bent, ben je vruchtbaarder én kun je een zwangerschap beter aan. Zowel overgewicht als ondergewicht kan je cyclus ontregelen. Vrouwen met overgewicht kunnen minder eisprongen hebben. En zonder eisprong kun je niet zwanger worden. We raden je aan om naar je huisarts te gaan als je wilt aankomen of afvallen om zwanger te worden.

8. Eet gezond

Geadviseerd wordt om veel groente, fruit en brood te eten, te kiezen voor mager vlees en zuivelproducten te nemen. Ook zou je er goed aan doen om twee keer per week vis te eten, waarvan één keer vette vis zoals zalm of makreel. Maar let op: niet voorverpakt en niet rauw! Kijk uit met rauwe voeding, ook als je zwanger probeert te worden. Je kunt hierdoor een infectie krijgen en infecties die je voor je zwangerschap krijgt, kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van je baby. Ze zouden zelfs kunnen leiden tot afwijkingen bij de baby, een miskraam of een vroeggeboorte. Begin maar vast met afscheid nemen van filet americain en ossenworst, dus. En verder:

  • Bak eieren, vlees en vis goed gaar
  • Eet liever geen zachte kaas gemaakt van rauwe melk
  • Eet niet te veel lever of paté
  • Ben je vegetariër? Dan kun je vitamine B12 tekortkomen. Vraag een diëtist om advies!

Tip: Gezond eetschema tijdens de zwangerschap

9. Ga naar de huisarts als je ondanks bovenstaande tips niet zwanger wordt

Misschien heeft het wel een andere reden dat jij maar niet zwanger wordt. Vooralsnog no stress: over zwanger worden, bij de één duurt het langer dan bij de ander. Mocht het uiteindelijk niet lukken om op de natuurlijke manier een kindje te verwekken, dan zijn er gelukkig ook nog andere mogelijkheden om zwanger te worden.

Bron: thuisarts.nl / strakszwangerworden.nl 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Zwanger worden: 9 tips
Sluiten