Zwanger worden en acupunctuur

Als zwanger worden niet vanzelf gaat, kun je soms wel wat fysieke én emotionele steun gebruiken. Gilles Stoop en zijn vrouw Yuhsin Chung begeleiden in hun praktijk voor acupunctuur vrouwen die zwanger willen worden en blijven.

Vaak zijn dit stellen die op een natuurlijke manier zwanger willen worden, maar er komen ook veel stellen die met behulp van IUI, IVF, ICSI, e.d. zwanger proberen te worden. 

Energie

In de Chinese geneeskunst – en dus ook bij acupunctuur – speelt de energiehuishouding een essentiële rol. Energie stroomt via – voor het blote oog onzichtbare – ‘meridianen’ door je lijf.  Er zijn twaalf hoofdmeridianen die allemaal in verbinding staan met een orgaan. 

Cyclus

Het verloop van je cyclus is een belangrijke informatiebron voor de acupuncturisten. Daarom brengen Gilles en Yuhsin eerst de ‘geschiedenis van de menstruatie’ in kaart. Wanneer was je voor het eerst ongesteld? Heb je veel last van je menstruatie? Heb je de pil geslikt? Enzovoorts. Daarnaast word je gevraagd een temperatuurcurve bij te houden. Daaruit valt namelijk een  groot deel van de hormoonhuishouding af te lezen.

Acupunctuur & zwanger worden

 • Reguleert de cyclus
 • Reguleert de hormoonhuishouding door stress te verminderen
 • Stimuleert bloedcirculatie in eierstokken en baarmoeder
 • Verbetert functies/kwaliteit  van eierstokken, follikels, eicellen
 • Verbetert spermakwaliteit
 • Verbetert verdikking en doorbloeding van baarmoederslijmvlies
 • Vermindert baarmoedercontracties na terugplaatsing
 • Vermindert bijwerkingen van medicatie
 • Vermindert kans op miskraam.
 • Vermindert pijn en stress bij puncties
 • Versterkt immuunsysteem

Behandelplan

Aan de hand van al deze gegevens wordt met behulp van acupunctuur en het gebruik van Chinese kruiden een behandelplan opgesteld dat je cyclus zo goed mogelijk laat verlopen en jouw lichaam voorbereidt op een zwangerschap. Om de cyclus optimaal te kunnen beïnvloeden kom je één keer per week langs. Is dit echt niet mogelijk dan minimaal één keer in de twee weken.

Vruchtbaarheidsbehandeling

Bij vruchtbaarheidsbehandelingen wordt de behandeling ook afgestemd op het gebruik van eventuele medicatie. Onderzoek toont aan dat een acupunctuurbehandeling voor terugplaatsing de kansen op een zwangerschap vergroot. In de praktijk van Gilles en Yuhsin  wordt geprobeerd op de ochtend van de terugplaatsing een afspraak te maken. Ook in het weekend. Het is verstandig om bij IVF, ICSI of IUI al 6 tot 8 weken van te voren een afspraak te maken. Maar ook bij een paar weken voor het starten van de medicatie kan acupunctuur al een groot verschil maken.

Onderzoek

Uit diverse onderzoeken blijkt dat acupunctuur voor en tijdens een IVF-behandeling vergroot de kans van de vrouw om zwanger te worden.  Een Duits onderzoek toont aan dat van de vrouwen die vlak voor en vlak na de terugplaatsing van een eicel met acupunctuur werden behandeld, 42,5% zwanger werd. Een even groot aantal vrouwen in de controlegroep kreeg alleen terugplaatsing. Hiervan werd 26,3% zwanger.

Nazorg

De weken die volgen zijn vaak stressvol. Om de kans op innesteling te vergroten – en vooral ook om de rust te bewaren – wordt aangeraden ook in die periode een behandeling te ondergaan.  Als je zwanger bent geworden na een vruchtbaarheidsbehandeling ben je vaak extra bang dat er iets mis gaat. Acupunctuur kan je helpen om op de juiste manier met die spanning om te gaan. In de praktijk van Gilles en Yuhsin worden overigens ook veel voorkomende zwangerschapskwalen behandeld.

Mannen

Bij mannen kan acupunctuur – i.c.m. kruidenbehandeling –  de spermakwaliteit verbeteren. De belangrijkste acupunctuurpunten zijn hier de onderbuik, boven het schaambeen, de knieën, voeten, hand en soms rug. Het advies is om ruim van te voren met de behandeling te beginnen, omdat de sperma-aanmaak tussen 70 en 90 dagen in beslag neemt. Een behandeling  eens in de twee tot drie weken is genoeg.

Info

Gilles Stoop en Yuhsin Chungzijn lid van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA.), een overkoepelende organisatie van acupuncturisten in Nederland. De meeste zorgverzekeraars vergoeden acupunctuurbehandelingen van acupuncturisten die zijn aangesloten bij de NVA. Kijk voor meer info op acupunctuur.nl. Meer weten over de praktijk? Neem een kijkje op acupuncturist.nl.

Reageer op artikel:
Zwanger worden en acupunctuur
Sluiten