Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Zwanger 14 sep 2020

Zo groot is de kans per leeftijd om zwanger te worden

Zwanger worden is bij veel vrouwen een proces dat enige tijd duurt en daar zijn heel wat factoren van op invloed. Denk aan bijvoorbeeld de leeftijd. Vaak wordt gezegd dat hoe jonger je bent, hoe sneller je zwanger wordt: maar is dat wel zo?

We geven in dit artikel antwoord op de vraag hoe groot de kans is, per leeftijd, om zwanger te worden. Goed om te weten: ieder vrouwenlichaam is uniek en dus hoeft onderstaande informatie niet daadwerkelijk van jou op toepassing te zijn.

Zo groot is de kans per leeftijd om zwanger te worden

Laten we eerst beginnen met de basis: je wordt geboren met een tot twee miljoen eieren bij de geboorte en dat zijn alle eitjes die je in je leven zult hebben. Tegen de tijd van je eerste menstruatie, neemt je voorraad af tot driehonderd duizend. Uiteindelijk blijven er – gedurende de jaren verstrijken waarin je nog niet zwanger bent – een select aantal eieren over die echt levensvatbaar zijn voor een zwangerschap.

Hoe ouder je wordt, hoe minder eitjes er dus over blijven. Benieuwd naar hoe groot dan dus de kans per leeftijdsgroep is om zwanger te worden? Lees dan verder.

20 – 24 jaar

Volgens de Amerikaanse gynaecoloog Copperman is de kans het grootst om op een leeftijd van tussen de 20 en 24 jaar zwanger te worden. Vrouwen onder de 25 jaar hebben volgens haar 96 procent kans om binnen een jaar zwanger te worden als ze iedere maand seks hebben. Nog een feitje: wanneer de partner jonger is dan 25 jaar, daalt de kans naar 92 procent. Dat komt omdat veel vruchtbaarheidsproblemen bij jongere stellen aan de kant van de man liggen.

25 – 29 jaar

Vrouwen tussen de 25 en 29 jaar oud hebben 86 procent kan om zwanger te worden binnen een jaar. De kans op een miskraam is zo’n tien procent en dat is ietsje hoger dan bij vrouwen van begin twintig.

30 – 34 jaar

De kans om zwanger te worden als je tussen de 30 en 34 jaar oud bent, is nog steeds hoog. Ook in die leeftijdsgroep is de kans op zwanger te worden in het eerste jaar 86 procent . Wel is het zo dat de kans op een miskraam gestegen is ten opzichte van de leeftijdsgroep tussen de 25 en 29 jaar, namelijk naar twintig procent.

35 – 39 jaar

Volgens gynaecoloog Copperman hebben vrouwen in deze leeftijdsgroep nog steeds een grote kans om zwanger te worden, vooral vóór de leeftijd van 37. Toch is het wel zo dat uit onderzoek blijkt dat de vruchtbaarheid bij vrouwen vanaf hun 35ste afneemt. Dit komt volgens de gynaecoloog voornamelijk omdat de kwaliteit van de eitjes minder wordt. ‘Je hebt misschien genoeg eicellen om mee te werken, maar ze hebben waarschijnlijk meer chromosomale afwijkingen die hun levensvatbaarheid beïnvloeden.’ Zo heb je bijvoorbeeld meer kans op een miskraam.

Nog even over de kans: zo’n 78 procent van de vrouwen in deze leeftijdsgroep wordt binnen een jaar zwanger. Zo’n ongeveer dertig procent van de vrouwen van 35 jaar of ouder hebben een jaar of langer nodig om daadwerkelijk zwanger te worden.

40 – 44 jaar

Het klopt dus dat naarmate je ouder wordt, de kwaliteit en kwantiteit van je eitjes afneemt. Volgens gynaecoloog Copperman is zo’n negentig procent van de eitjes van vrouw van veertig jaar of ouder dan ook ‘abnormaal’. Dat is ook de reden dat vrouwen in deze leeftijdscategorie, die een kinderwens hebben, vaker in een vruchtbaarheidstraject belanden.

Heb jij vragen over jouw gezondheid? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met een huisarts.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents

Reageer op artikel:
Zo groot is de kans per leeftijd om zwanger te worden
Sluiten