Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Zwanger worden 21 mei 2019

Zwanger worden met Clomid: alles over dit medicijn

Als je al lang een kinderwens hebt en je hebt besloten om zwanger te willen worden, is het ontzettend frustrerend als dit niet snel lukt.

Veel vrouwen raken gemiddeld tussen de 3 maanden en 1 jaar zwanger, maar helaas geldt dit niet voor iedereen. Soms is hier geen directe oorzaak voor te vinden, maar in andere gevallen zijn er verschillende behandelingen mogelijk om de kans op een zwangerschap te vergroten.

Een van die behandelingen bestaat uit het slikken van Clomid in het begin van je cyclus. Wat doet dit medicijn precies? Voor wie is het geschikt en wat zijn de kansen op een zwangerschap?

Lees ook: Zo snel worden vrouwen dus écht zwanger

Wanneer kan Clomid voorgeschreven worden?

Als je zwanger probeert te worden, is het van belang dat er een eisprong optreedt. Zodra deze is geweest, kan de eicel bevrucht worden door een zaadcel en zal de bevruchtte eicel zich in ongeveer 50% van de gevallen goed kunnen innestelen.
Als je echter een onregelmatige cyclus hebt, die of heel erg lang duurt, of waarbij een menstruatie helemaal niet optreedt, zijn je kansen op een zwangerschap nihil.

Gynaecologen spreken van een regelmatige cyclus als deze tussen de 21 en 35 dagen duurt. Je cyclus hoeft dus niet elke maand even lang te zijn, zolang deze maar tussen het minimum en het maximale aantal dagen valt.

Vrouwen die helemaal niet menstrueren, of slechts een aantal keer per jaar, kunnen voor deze klacht doorverwezen worden naar de gynaecoloog. De kans dat je PCOS (Poly Cystieus Ovarium Syndroom) als diagnose krijgt, op basis van wat er op de echo wordt gezien en je onregelmatige, lange menstruatiecyclus relatief groot.

Clomid kan voorgeschreven worden aan vrouwen die PCOS hebben, of door een andere reden eicellen hebben die niet tot rijping te komen. Als de eicellen niet rijpen, kan er ook geen eispong optreden, waardoor er geen bevruchting plaatsvindt.
Het gebruik van dit medicijn is door de effectiviteit en door het gebruiksgemak vaak het eerste medicijn dat artsen je voorschrijven.

De werking van Clomid

De werkzame stof in Clomid is Clomifeen. Dit is een middel dat lijkt op je lichaamseigen hormoon oestrogeen. Clomid is echter ook een oestrogeen-onderdrukker. De hypofyse denkt bij gebruikt van dit middel dat er te weinig oestrogeen in het lichaam voorkomt. Daarom gaat de hypofyse meer FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) en LH (Luteïniserend Hormoon) aanmaken. Hierdoor gaan de voorheen kleine, inactieve eiblaasjes groeien.
Zodra de oestrogeenwaarden hoog genoeg zijn, wordt er een seintje afgegeven dat de productie van FSH niet langer nodig is. Een volgende piek in oestrogeen zorgt ervoor dat je LH hormoon tot een piek komt. Dit is het hormoon dat op z’n piek zorgt voor een eisprong.
Als je een ovulatietest doet, meet je de hoeveelheid LH.

2wekenzwanger-zwangerschapskalender-mamaenzo.nl

Hoe gebruik je Clomid?

Als je Clomid voorgeschreven krijgt, is een eisprong het uiteindelijke doel. Je slikt 5 dagen achtereenvolgend, op hetzelfde tijdstip 1 tablet. Sommige artsen adviseren dag 3 tot 7, andere artsen zeggen dag 5 tot 9. Tussen dag 3 en 5 dient er in ieder geval begonnen te zijn met de kuur. Dit tablet bevat vaak, in eerste instantie, 50 mg Clomifeen. Als dit niet aanslaat, kan de dosering verhoogd worden naar 100 of 150 mg.

Waarschijnlijk wordt er aan het begin van je cyclus, vaak op dag 3, een echo gemaakt. Op deze echo wordt er gekeken of je baarmoederslijmvlies mooi dun is. Op dag 3 zit je vaak nog in je menstruatie, dus het is volstrekt normaal als je nog een beetje bloedt. Deze echo is het bepaalde nulpunt.

Vervolgens slik je tussen dag 3 en dag 9 vijf dagen achtereenvolgend de tabletten. Vervolgens zal er waarschijnlijk rond dag 10 of 12 een echo gemaakt worden, om te kijken of de eiblaasjes groeien. Als deze nog onder de 10 millimeter zijn, zal er een paar dagen later nog een echo plaatsvinden, om te kijken of de eiblaasjes gegroeid zijn. Als er een rijp eiblaasje wordt gezien, krijg je het advies om gemeenschap te hebben met je partner.
Ongeveer een week later kan het voorkomen dat je bloed moet prikken. Dit wordt getest op de hoeveelheid progesteron in het lichaam. Dit hormoon is tijdens je cyclus vaak laag. Maar zodra er een eisprong heeft plaatsgevonden, neemt de hoeveelheid van dit hormoon snel toe, met een week na de bevruchting als piek. Als je progesteron hoog blijkt te zijn, is er sprake geweest van een eisprong.

Als je een eisprong hebt gehad, is het daarna wachten op je menstruatie of een positieve zwangerschapstest. Als je geen eisprong hebt gehad, zou er in overleg met de arts voor de volgende ronde een hogere dosering Clomid voorgeschreven kunnen worden. Om te beginnen aan een nieuwe ronde, moet er echter eerst wel een bloeding moeten worden onttrokken, om weer op het nulpunt te komen. Hier krijg je andere medicatie voor voorgeschreven, zoals Primolut of Provera.

Bijwerkingen

Clomid wordt vaak als eerste oplossing voorgeschreven, omdat de kuur slechts 5 dagen duurt, en de bijwerkingen relatief onschuldig zijn.
Zo wordt het medicijn echter niet door alle vrouwen ervaren. De meest voorkomende bijwerkingen, zijn:

  • Maag- en darmklachten – misselijkheid, diarree
  • Stemmingswisselingen – depressieve, neerslachtige gevoelens
  • Haarverlies
  • Gewichtstoename
  • Opvliegers

Een bijwerking die echter grote consequenties kan hebben, is een verhoogde kans op een meerling. Soms reageert het lichaam van een vrouw iets te heftig op het medicijn, waardoor er niet één, maar meerdere eiblaasjes rijpen en springen. Dit heet overstimulatie. Hierdoor is de kans op tweelingen of meerlingen groter. Daarom wordt er bij veel vrouwen een echo gemaakt, om te kunnen bepalen wat het effect van Clomid op je eiblaasjes is. Als er meer dan 3 rijpe eiblaasjes te zien zijn, wordt je vaak afgeraden om gemeenschap te hebben. In dit geval zal je een nieuwe ronde moeten afwachten, met een bijstelling van de hoeveelheid.

Het effect van Clomid

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 80% van de vrouwen door Clomid een eisprong hebben. Ongeveer 50% van de vrouwen wordt daarvan zwanger. De grootste kans op een zwangerschap door Clomid is in de eerste 3 maanden.

Als er na 6 maanden tot een jaar nog geen zwangerschap is opgetreden, zal er in overleg met de arts een vervolgplan worden bedacht. Sommige artsen schrijven Clomid liever niet langer dan 6 maanden voor, anderen hanteren een periode van maximaal een jaar. Dit hangt ook sterk af van eventuele andere gezondheidsfactoren van de vrouw.

Als Clomid niet lijkt te werken, of het heeft nog niet tot een zwangerschap geleidt, dan kan er overgestapt worden op Gonadotrofine-injecties.

Lees ook:

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwanger worden met Clomid: alles over dit medicijn
Sluiten