Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Zwanger worden 15 feb 2019

Zwanger worden na je 35e; dit moet je erover weten!

“Een slimme meid krijgt haar kinderen op tijd.” Het is een veelgehoord gezegde, wat vooral vroeger door veel moeders en oma’s werd geroepen. Tijden zijn echter aan het veranderen. We worden steeds vaker op latere leeftijd zwanger. 

Veel vrouwen geven tegenwoordig voorkeur aan het maken van carrière, voordat zij beginnen aan kinderen. En omdat er op wetenschappelijk niveau ook steeds meer mogelijk lijkt te zijn, blijkt uit onderzoek van het CBS dat vrouwen steeds later moeder worden. In 1970 was de gemiddelde leeftijd van vrouwen tijdens het krijgen van hun eerste kind 24,7. In 2017 is dit gestegen naar 29,8.

Hoewel vrouwen boven de 35 soms angstig kunnen zijn over een eventuele zwangerschap, kan je zelf veel doen om zo snel mogelijk zwanger te worden, en je zwangerschap gezond door te komen:

Zwanger worden na 35 checklist:

 • Stop tijdig met je anticonceptie. Calculeer dan altijd een ruime periode is om je lichaam te ontdoen van kunstmatige hormonen. Veel vrouwen ervaren een duidelijke overgangsfase die het lichaam nodig heeft om een eigen regelmaat te vinden in het menstruatiecyclus. Soms is die regelmaat er al direct, maar in veel gevallen kan dit soms wel 6 maanden duren.
 • Hou je menstruatiecyclus vanaf het begin bij. Wanneer is je eisprong, en hoe snel wordt je daarna ongesteld? Deze informatie kan jou heel veel vertellen over je hormonale huishouding. Een eisprong kan je opmerken door dagelijks temperaturen of door gebruik te maken van de Billingsmethode.
 • Doe onderzoek naar de juiste natuurlijk supplementen voor jou. Zo kan Teunisbloemolie helpen bij een regelmatige eisprong. Tarwekiemolie en Vitex Agnus Castus zorgen juist voor een goede balans tussen oestrogenen en progesteron. Deze natuurlijke supplementen zijn meestal pas werkzaam na een aantal maanden, dus wacht hier niet te lang mee.
 • Maak een afspraak met de huisarts of gynaecoloog en deel je kinderwens en de eventuele zorgen die je hebt. Veel mogelijke problemen rondom conceptie kunnen op voorhand al in kaart gebracht worden. Een inwendige echo kan licht schijnen op de staat van je eierstokken en baarmoeder, en bloedafname vertelt je heel veel over je hormonale huishouding.
  Een voordeel van zwanger worden na je 35e, is dat je door je huisarts doorgaans sneller wordt doorgestuurd naar een specialist. Bij vrouwen onder de 35 ligt de grens meestal op een jaar. Bij vrouwen boven de 35 wordt je bij onsuccesvol zwanger worden meestal al na 6 maanden doorgestuurd.
 • Alcohol, roken en veel cafeïnegebruik hebben een zeer negatief effect op je vruchtbaarheid. Stop of minder hier dus op tijd mee, zodat je lichaam hiervan kan ontgiften.
 • Wees realistisch en voorbereid op de mogelijke risico’s die een late zwangerschap met zich mee kan brengen. Dit begint al met de conceptie. Niet alleen neemt het aantal eicellen in een rap tempo af naarmate een vrouw ouder wordt. Ook worden eicellen op latere leeftijd vaker blootgesteld aan vrije radicalen, waardoor eicellen moeilijker worden bevrucht, en innesteling lastiger wordt.
  Ook hebben vrouwen die zwanger worden tussen 35 en 45 jaar tussen de 25% en 50% kans op een miskraam. Voor vrouwen onder de 35 ligt dit rond de 15%. Ook hebben baby’s van oudere moeders een grotere kans op genetische afwijkingen, waarvan het syndroom van Down het bekendste voorbeeld is. Als oudere aanstaande moeder heb je echter wel recht op veel uitgebreidere onderzoeken. Maak hier gebruik van en overleg de opties direct met je verloskundige.
  Let ook goed op tíjdens je zwangerschap. Vrouwen van 35 of ouder hebben een grotere kans op zwangerschapsdiabetes en zwangerschapsvergiftiging.
 • Praat met andere oudere moeders. Zij kunnen je het beste vertellen over hun ervaring en waar je op moet letten. Er zijn steeds meer vrouwen die op latere leeftijd moeder worden. Praat hierover mee via dit artikel

De voordelen zwanger worden na 35

Zwanger worden na 35 heeft echter lang niet alleen maar nadelen. Uit een onderzoek van psychologe Jacqueline Barnes van de University of London uit 2014, bleek dat oudere moeders doorgaans intelligenter en gezonder zijn dan vrouwen die voor het eerst moeder werden in hun twenties.
Kinderen van oudere moeders bleken minder vaak ongelukken te hebben, thuis werd er minder geruzied en de taalontwikkeling lag hoger dan in de groep van jongere moeders. Dit komt volgens de psycholoog door het verschil in levensfase. Oudere moeders kiezen vaak bewuster voor kinderen dan jongere vrouwen.
Ben jij dus ouder dan 35? Dan word of ben jij vast een hele gelukkige moeder!

Benieuwd naar de status van het Zika-virus in 2019? Mamaenzo heeft het voor je uitgezocht. Lees de update hier!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwanger worden na je 35e; dit moet je erover weten!
Sluiten