Standaardonderzoeken bij haar

Standaardonderzoeken bij haar

Een spannende tijd, die eerste tijd nadat je hebt besloten dat je voor een baby gaat. Want terwijl het bij het ene stel in één keer raak is, doen andere stellen er een flink aantal maanden over om in verwachting te raken. Dat betekent maand na maand in spanning afwachten of de menstruatie dit keer wél uitblijft. Wanneer je na een jaar ‘oefenen’ nog niet zwanger bent, kun je je huisarts inschakelen.

Het eerste wat de huisarts doet, als je bij hem komt met de vraag waarom je nog niet zwanger bent, is vragen of je je menstruatiecyclus hebt bijgehouden. Heb je dit niet gedaan, dan zal hij je vragen om dit alsnog gedurende een paar maanden te doen en daarbij ook je vaginale temperatuur in de gaten te houden. Daarnaast zal hij je uiteraard enkele vragen stellen over je seksleven. Verder zal hij misschien een zaadonderzoek laten doen in het laboratorium. Leveren al deze zaken geen resultaat op, dan zal hij je doorverwijzen naar een gynaecoloog.

Bij de gynaecoloog

Je neemt de verslagen over je vaginale temperatuur en je menstruele cyclus mee naar de gynaecoloog. Ook de gynaecoloog zal de nodige vragen stellen. Hij gaat in op je seksleven, je seksverleden, je menstruele cyclus en zal een inwendig onderzoek doen. Daarnaast zal hij bloed- en urineonderzoek (laten) doen, om de hormoonwaarden in jouw lichaam te bepalen. Het beoordelen van de kwaliteit en zuurgraad van het cervixslijm (dit is het slijm dat in de baarmoederhals aanwezig is) is de volgende stap die je arts kan nemen. Dit wordt gedaan op de dag voor of van de eisprong. Daarna kan er onderzoek van het baarmoederslijmvlies (endometrium) plaatsvinden. Daartoe zuigt de arts een beetje van het slijm op, op de eerste dag van de menstruatie. Als daartoe aanleiding is kan de arts een echoscopie laten maken om te kijken of er eirijping plaatsvindt in de eierstok.

De medische molen

Wanneer de voorgaande onderzoeken niets uitwijzen, zal er verder onderzoek nodig zijn.

Post-coïtumtest

Bij de post-coïtumtest (PCT), ook wel samenlevingstest of Simms-Hühnertest (SH-test) genoemd, wordt gekeken over er enkele uren na de geslachtsgemeenschap wel genoeg levende zaadcellen in het baarmoederslijm aanwezig zijn. Deze test wordt over het algemeen vlak voor de eisprong uitgevoerd. De avond vóór of de ochtend van de test moet je seksueel contact hebben gehad. Wanneer de post-coïtumtest negatief is, terwijl de uitslag van het zaadonderzoek en van het baarmoederhalsslijm positief zijn, kan het zijn dat er antilichamen aanwezig zijn in het baarmoederhalsslijm. In dat geval zal er een immunologisch onderzoek naar het baarmoederhalsslijm gedaan worden.

Baarmoederröntgenfoto

Onvruchtbaarheid kan onder andere veroorzaakt worden door afwijkingen aan de eileiders en de omgeving daarvan, als gevolg van eileiderontstekingen of endometriose (groei van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder). De baarmoederröntgenfoto, ook bekend als hystero-salpingogram (HSG), is een middel om dat soort afwijkingen op te sporen. Een baarmoederröntgenfoto wordt gemaakt door contrastvloeistof via de baarmoedermond in de baarmoeder en eileiders te spuiten. Via röntgenstraling kan dan worden nagegaan of de eileiders doorgankelijk zijn en de grootte en vorm van de baarmoeder kan vastgesteld worden. Het is een poliklinisch onderzoek en wordt uitgevoerd in de eerste helft van de cyclus (na de menstruatie en voor de eisprong). Het HSG is helaas niet pijnloos. Soms geeft de arts vooraf een pijnstiller. Als er afwijkingen te zien zijn is het verstandig om op korte termijn een kijkoperatie te laten doen om de juiste diagnose vast te stellen.
Omdat in veel gevallen toch ook een laparoscopie wordt gedaan, slaan steeds meer gynaecologen de baarmoederröntgenfoto over en controleren zij de doorgankelijkheid van de eileiders tijdens de laparoscopie. Dit is lichamelijk minder belastend en de uitslag is betrouwbaarder.

Laparoscopie

De laparoscopie, oftewel de kijkoperatie, wordt onder volledige narcose en poliklinisch uitgevoerd. Er worden twee sneetjes gemaakt in de buik, één bij de navel en één boven het schaambeen. Door deze sneetjes kan de laparoscoop naar binnen worden gebracht, waarmee de arts in de buik kan kijken. Om het zicht te verbeteren wordt tijdens de behandeling koolzuurgas via een naald in de buik geblazen, waardoor er ruimte ontstaat tussen buikwand en darmen. Dit gas kan later pijn in de linkerschouder veroorzaken. Verder heb je over het algemeen weinig last van dit onderzoek.

Het doel van de laparoscopie is informatie te krijgen over de grootte en vorm van de baarmoeder; vorm, kaliber, beweeglijkheid en lengte van de eileiders; kwaliteit van de fimbriae (vangarmpjes van de eileider); grootte, vorm en beweeglijkheid van de eierstok; aan- of afwezigheid van verklevingen; aan- of afwezigheid van endometriose; toestand van de blinde darm en aan- of afwezigheid van verklevingen bij de lever. Tevens wordt een gekleurde vloeistof via de baarmoedermond ingespoten om opnieuw de doorgankelijkheid van de eileiders te controleren.

Hysteroscopie

De hysteroscopie wordt meestal gelijktijdig met de laparoscopie uitgevoerd. Tijdens een hysteroscopie wordt een stroperige doorzichtige vloeistof via de schede ingebracht en wordt de baarmoeder van binnen bekeken. Verklevingen van de voor- en achterwand van de baarmoeder, een tussenschot in de baarmoeder; aanwezigheid van myomen (goedaardige gezwellen) en poliepen (gesteelde goedaardige gezwellen) kunnen door middel van dit onderzoek aan het licht komen.

Onverklaarbare onvruchtbaarheid

Soms leveren de onderzoeken geen verklaring voor de onvruchtbaarheid op. Dit betekent niet dat er ook niets aan de hand is, maar de artsen weten het simpelweg niet. Het blijft nu elke maand afwachten en hopen. Pas als je ongeveer 3 á 4 jaar (mede afhankelijk van je leeftijd) onverklaarbaar onvruchtbaar bent, kom je in aanmerking voor een IVF-behandeling. Deze wachttijd is gesteld omdat gebleken is dat een deel van de onverklaarbaar onvruchtbare paren toch nog spontaan zwanger raakt. Komt er uit bovenstaande onderzoeken wel een verklaring voor je onvruchtbaarheid, dan zal de gynaecoloog de verdere mogelijkheden met je bespreken zodat jullie samen een behandelplan kunnen opstellen.

Wanneer je meer wilt weten over onvruchtbaarheid, behandelmethoden of wanneer je op zoek bent naar lotgenotencontact, bezoek dan eens freya.nl, de patiëntenvereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek.

Geschreven door: Redactie

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×

Welkom Vlaamse mama's!

Mamaenzo.nl heeft vanaf nu ook een Vlaams zusje.

Neem een kijkje op mamaenzo.be

Nee, bedankt. Ik blijf op mamaenzo.nl