Hoe groot is je kans om zwanger te worden?

Hoeveel kans heb je om zwanger te worden per maand? En Hoe zit dat met de leeftijd boven de 30 jaar?

Binnen het eerste jaar na het stoppen met voorbehoedmiddelen is tachtig procent van de vrouwen zwanger. Bij zeer vruchtbare koppels kan het zelfs in één keer raak zijn. Van alle vrouwen die zwanger willen worden, is dertig procent binnen drie maanden zwanger; na een halfjaar is zeventig procent zwanger en na een jaar dus tachtig procent. Na twee jaar is het negentig procent gelukt om zwanger te worden. Ben je nog jong, dan kun je er dus rustig twee jaar de tijd voor nemen. Vanaf het dertigste jaar neemt bij vrouwen de vruchtbaarheid geleidelijk af.

Ouder dan 33 jaar

Ben je ouder dan 33 jaar, dan is het verstandig om actie te ondernemen als je na een jaar nog niet zwanger bent. De gynaecoloog kan specialistische hulp bieden bij het zwanger worden. Eerst volgt een vruchtbaarheidsonderzoek: zaadonderzoek, ovulatietest en samenlevingstest. Daarna volgen een chromosomentest, hormoononderzoek en een onderzoek naar de eileiders om te kijken of die wel goed doorlaatbaar zijn. Als de juiste diagnose is gesteld – en dat kan even duren – dan kan de gynaecoloog gericht gaan helpen om het zwanger worden te vergemakkelijken, bijvoorbeeld met een binnenbaarmoederlijke inseminatie of met een reageerbuisbevruchting. Van alle paren die graag kinderen willen, blijft uiteindelijk drie tot vijf procent kinderloos. De belangrijkste reden van ‘onvruchtbaarheid’ is ongeduld – geduld wordt meestal beloond.

Geschreven door: Beatrijs Smulders - Verloskundige

Verloskundige Beatrijs Smulders (met meer dan 30 jaar ervaring) schreef de bekende en zogeheten ‘Veilig’-serie, o.a. handboek ‘Veilig Zwanger’ en ‘Veilig Bevallen’.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×

Welkom Vlaamse mama's!

Mamaenzo.nl heeft vanaf nu ook een Vlaams zusje.

Neem een kijkje op mamaenzo.be

Nee, bedankt. Ik blijf op mamaenzo.nl