Bevallen: prematuur gebroken vliezen

Bevallen: prematuur gebroken vliezen

Als er iets onvoorspelbaar is, is het wel het beloop van een zwangerschap of bevalling.  Neem nu Anne en Thijs. Zij zijn in blijde verwachting van hun tweede kindje. De eerste zwangerschap van Anne was vlekkeloos verlopen. Deze tweede zwangerschap verliep ook goed totdat met 31 weken plotseling de vliezen van Anne braken.

Prematuur gebroken vliezen

Het gebeurt s’avonds thuis, zomaar. Anne belt in paniek de verloskundige. Deze vertelt haar direct te komen en vraagt Anne een maandverband in haar broekje te doen, zodat zij het afgelopen vocht goed kan beoordelen. Het is overduidelijk. De verloskundige ziet een roze, heldere vloeistof op het maandverbandje met een iets zoetige geur. Vruchtwater heeft een heel specifieke geur, die voor een verloskundige uit duizenden is te herkennen. Bovendien blijft er maar vocht aflopen. Alles wijst erop dat de vliezen inderdaad prematuur zijn gebroken.

Varens, varens en nog eens varens

En zo komen Anne en Thijs bij ons in het WKZ-geboortecentrum terecht. Ze zijn overduidelijk erg geschrokken en hebben halsoverkop hun zoon Gijs bij opa en oma moeten onderbrengen. We maken een hartfilmpje en bekijken wat van het afgelopen vocht onder de microscoop. Vruchtwater heeft een microscopisch een hele herkenbare structuur. Het lijkt op het blad van een varen. Zodra ik door de microscoop tuur komen de varens me tegemoet, geen twijfel mogelijk! We voeren alle nodige controles uit en nemen een kweekje af om te bepalen of Anne misschien de Groep B streptokok (GBS) bij zich draagt. Dit is belangrijk om te weten, omdat als een baby bij geboorte deze bacterie meekrijgt van de moeder, hij of zij erg ziek kan worden.

Weeënremming en longrijping

Anne is gelukkig koortsvrij, heeft geen contracties of weeën, geen bloedverlies en het hartfilmpje van de baby ziet er fraai uit. Met de echo zie ik dat de baby netjes in hoofdligging ligt. Omdat de vliezen veel te vroeg zijn gebroken, krijgt Anne een infuus met weeënremming. Hiermee hopen we een vroeggeboorte uit te stellen, zodat we een kuur corticosteroiden kunnen geven om de longetjes van de ongeboren, premature baby voor te bereiden op het leven buiten de baarmoeder. Deze kuur heeft 48 uur nodig om volledig in te werken en wordt via een injectie aan de moeder gegeven. Via de placenta komt het dan bij het kind terecht.

Opname in het ziekenhuis..en thuis

Anne wordt opgenomen op onze zwangerenafdeling ter observatie. Na anderhalve week is Anne nog steeds zwanger. De bevalling is nog altijd niet op gang gekomen. Omdat het hoofdje van haar baby goed is ingedaald en er geen tekenen van een infectie zijn, kan Anne worden opgenomen in de Thuismonitoring van het WKZ.
De thuismonitoring maakt het voor zwangere vrouwen als Anne mogelijk om thuis te zijn, maar onder het wakend oog van de gynaecologen en verloskundigen van het ziekenhuis.  Zwangeren maken iedere ochtend zelf een hartfilmpje thuis met een special apparaatje en sturen deze digitaal naar ons toe. Wij lezen het hartfimpje uit en hebben daarna even telefonisch contact om te vragen hoe het gaat. Daarbij hebben ze 1 of 2 keer per week prenatale controle en echo’s in het ziekenhuis.

Hij komt eraan!

Bij 34 weken en 2 dagen belt Thijs. “De weeën zijn begonnen, we komen eraan!”.  Nog geen 15 minuten later staan Anne en Thijs voor de deur. Anne is duidelijk aan het bevallen. De ene wee na de andere vangt ze dapper op. Ze is amper op de verloskamer als ze hevige persdrang krijgt. De verpleegkundige heeft de kinderarts al gebeld. In slechts 3 persweeën wordt zoontje Bram geboren. Ondanks dat hij te vroeg is geboren, huilt hij meteen. Ik leg hem huid op huid tegen Anne aan. Zo heeft ze even een momentje met haar kersverse zoon. Thijs knipt de navelstreng door en vergezelt zijn zoon naar de opvangkamer waar de kinderartsen klaarstaan om Bram te onderzoeken.

Eindelijk naar huis

Nadat Bram  nog een paar weken op de medium care van ons geboortecentrum doorbrengt is het eindelijk zo ver. Bram mag naar huis. Samen met hun zoon komen Anne en Thijs nog even bij ons langs om gedag zeggen. Thijs en Anne zijn erg blij met de zorg die zij en Bram hadden ontvangen. Wij vinden het natuurlijk alleen maar ontzettend fijn als we het onvoorspelbare tot een goed einde kunnen brengen. Tevreden ouders en een gezonde moeder en baby, dan hebben wij ons werk goed gedaan!

Geschreven door: Joëlle van Vlijmen - Verloskundige

Joëlle Rijpma - van Vlijmen is klinisch verloskundige in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Haar ervaringen en expertise deelt ze met Mama en Zo.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×

Welkom Vlaamse mama's!

Mamaenzo.nl heeft vanaf nu ook een Vlaams zusje.

Neem een kijkje op mamaenzo.be

Nee, bedankt. Ik blijf op mamaenzo.nl