Bevalling op bestelling

Bevalling op bestelling

Een keizersnede doe je niet voor je plezier! Als het moet dan is het geweldig dat we in de 21 eeuw zijn beland en we, in geval van een complicatie, daar altijd gebruik van kunnen maken!

De Keizersnede

Als het kind via de natuurlijke weg of een vacuüm niet geboren kan worden, is er altijd nog de keizersnede! Het is goed om je te realiseren dat een keizersnede niet iets is om ‘licht’ over te denken. Het is een zogenaamde ‘open buik’ operatie en brengt daarom extra risico’s voor moeder en kind met zich mee. Niet alleen tijdens de operatie maar ook voor de volgende zwangerschappen is een litteken in de baarmoeder niet wenselijk. Een litteken kan bij een volgende zwangerschap door verzwakking van het litteken weefsel een vergrote kans op een scheur in de baarmoeder geven. Het kan ook leiden tot een zogenaamde ‘vastgegroeide’ placenta met een vergrote kans op ernstige bloedingen ná de bevalling. In landen waar 20 tot 30% van de bevallingen per keizersnede plaatsvinden stijgt de moedersterfte daarom aanzienlijk.

Laag percentage

Het goede nieuws is dat van alle Westerse landen Nederland een van de landen is waar de minste keizersneden plaatsvinden: slechts 15%. Omdat we in Nederland alleen een keizersnede doen als het medisch gezien strikt nodig is. Als je Spaans benauwd voor de bevalling bent en je zou daarom persé een keizersnede wensen dan zal het in Nederland niet gemakkelijk zijn een dokter te vinden die daar om staat te springen. Hij zal het altijd uit je hoofd proberen te praten omdat hij jou en je baby niet aan een onnodig risico wil blootstellen.

Natuurlijk bevallen

Onlangs verscheen in de kranten het nieuws dat in Turkije van álle Westers georiënteerde landen het hoogste percentage bevallingen via een keizersnede plaats vindt. Alleen Amerika en Brazilië steken Turkije de loef af. Opvallend veel Turkse vrouwen prefereren zelf een keizersnede, ook als daar toe geen enkele medische noodzaak is. Het zijn vooral de welgestelde vrouwen die doelbewust voor een pijnloze bevalling ‘op bestelling’ per keizersnede kiezen. Bij nader onderzoek blijkt dat het deze vrouwen vooral om ‘status’ en ‘gemak’ te doen is. Alsof natuurlijk bevallen met pijnlijke weeën meer iets voor de minderbedeelden zou zijn! Terwijl in dit geval vrouwen die goedkoper en natuurlijk bevallen beduidend veiliger en dus beter af zijn! Wat veel van deze vrouwen zich bovendien niet realiseren is het moeizame en pijnlijke verloop van het kraambed ná een keizersnede. De napijnen kunnen ernstig zijn en de borstvoeding verloopt ook vaak moeilijker. Ook is er meer kans op een ernstige ziekenhuisinfectie. Omdat vrouwen de eerste dagen bedlegerig zijn is er meer kans is op trombose en algehele verzwakking. Kortom wij Nederlanders hebben het met onze ‘natuurlijke’ bevallingscultuur helemaal niet slecht bekeken!

Geschreven door: Beatrijs Smulders - Verloskundige

Verloskundige Beatrijs Smulders (met meer dan 30 jaar ervaring) schreef de bekende en zogeheten ‘Veilig’-serie, o.a. handboek ‘Veilig Zwanger’ en ‘Veilig Bevallen’.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×

Welkom Vlaamse mama's!

Mamaenzo.nl heeft vanaf nu ook een Vlaams zusje.

Neem een kijkje op mamaenzo.be

Nee, bedankt. Ik blijf op mamaenzo.nl