Een slimme truc van de natuur

Een slimme truc van de natuur

Wat zijn nu eigenlijk weeën? Hoe voelen ze aan? Hoe intens zijn ze? Kun je ze op tijd herkennen? Hoe pijnlijk zullen ze zijn en vooral: hoelang gaan ze duren? Allemaal brandende vragen waar iedere zwangere vrouw een antwoord op wil horen. Maar weeën blijven een mysterie totdat je ze ervaart. Als je aan een willekeurige vrouw met kinderen vraagt naar weeën en hoe ze voelen, krijg je meestal geen duidelijk antwoord. 

Slecht geheugen

Feit is dat vrouwen eigenlijk een heel slecht geheugen hebben voor weeënpijn. Het komt vaak voor dat vrouwen tijdens de bevalling uitroepen dat ze nóóit meer een kind willen, terwijl ze vrij snel ná de bevalling al stellig en met verve kunnen beweren dat het allemaal best wel meeviel! De ergste pijn is al weer snel vergeten. En een paar maanden ná de bevalling is de herinnering aan die pijn meestal geheel vervaagd. Dat is maar goed ook, want wanneer je er een scherpe herinnering aan overhield, zou je misschien minder enthousiast of zelfs helemaal niet meer beginnen aan een volgende! Dit lijkt heel sterk op een slimme truc van de natuur. Bij de volgende zwangerschap kun je je de weeënpijn haast niet meer voor de geest halen, totdat het uur der waarheid in al zijn heftigheid weer aanbreekt… 

Zo werkt een wee 

Een wee heeft een aanloop, een hoogtepunt en een uitloop. Daarna volgt een rustpauze. Gemiddeld duurt een sterke wee vanaf het begin tot het eind ongeveer anderhalve minuut. De duur en intensiteit van de weeën zijn belangrijker dan de frequentie. De pauze tussen de weeën is van even groot belang als de wee zelf. Hoe dieper de rust en ontspanning tussen iedere wee zijn, hoe sterker en effectiever de volgende wee kan zijn. Hoe sterker tijdens een wee druk wordt uitgeoefend op de steeds zachter wordende baarmoedermond, hoe sneller deze zich opent. In de regel komen goede weeën meestal om de vijf tot drie minuten. Naarmate de geboorte dichterbij komt, kunnen de weeën elkaar steeds sneller opvolgen tot soms zelfs om de minuut. Een wee is als hij net begint, goed te verdragen, vervolgens zwelt hij aan en op het hoogtepunt is de rek op de baarmoedermond het grootst en daarmee de drang en pijn het hevigst. Dat is iedere wee weer opnieuw hét moeilijke moment, waar je doorheen moet. Gelukkig duurt dit net kort genoeg om de pijn toch goed te kunnen verdragen en opvangen. Daarna voel je dat de wee weer afneemt en de rust weer even terugkeert. Dan volgt er een pauze waarin je kunt uitrusten en bijkomen voordat het opvangen van de volgende wee weer begint.  De pauze tussen de weeën is een anker waar je steeds weer op terug kunt vallen om nieuwe energie en vertrouwen op te doen. Zonder nadenken pak je zo wee voor wee aan. Het regelmatige ritme van de weeën met de afwisseling van samentrekken en weer uitbuiken, met een actieve piek en een rustige pauze daarna, is een belangrijke voorwaarde voor een vlotte ontsluiting.

De geboorte

Als reactie op de pijnprikkel tijdens een wee komen tijdens de weeënpauze de bevallingshormonen goed op gang en kan de endorfine gaan stromen. Hierdoor gaat de baarmoedermond nog gemakkelijker open. De bevalling is een proces van opengaan waar je twee verschillende krachten voor nodig hebt. Een meer actieve energie en een meer passieve en ontspannen energie. Je bent actief bezig als de baarmoeder samentrekt door bewust te ademen, te bewegen of door geluiden te maken om de pijn de baas te blijven. Tussen de weeën door ben je meer passief en geef je je in een gemakkelijke houding helemaal over aan de afwezigheid van pijn en rust je uit. Na een tijdje kom je in een ritmische cadans. Je weet weliswaar niet hoelang dit gaat duren, maar zeker is dat het binnen een afzienbare tijd weer ophoudt en dat het zal eindigen in een glorieus moment: de geboorte van je kind.

Geschreven door: Beatrijs Smulders

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×

Welkom Vlaamse mama's!

Mamaenzo.nl heeft vanaf nu ook een Vlaams zusje.

Neem een kijkje op mamaenzo.be

Nee, bedankt. Ik blijf op mamaenzo.nl