Stuitligging

Stuitligging

Ongeveer 3 á 4 procent van de baby ligt in een stuitligging in de baarmoeder. Waarom gaan die baby zo 'dwars' liggen en is een keizersnee altijd noodzakelijk? Mama en Zo zet het allemaal voor je op een rijtje.

Een stuitligging is vroeg in de zwangerschap eigenlijk een veel voorkomend iets. Tussen de twintig en de vijfentwintig weken ligt ongeveer één op de drie baby’s met hun hoofdje naar boven. Maar een paar weken voor de uitrekendatum wordt de ruimte in de baarmoeder kleiner en zoekt de baby een comfortabele positie. En dat is vaak met het hoofdje naar beneden. Als de baby voor de uitrekendatum niet zelf draait, zal de verloskundige proberen het kind te draaien.

Oorzaak

Ongeveer 3 op de 100 kinderen liggen tijdens de uitrekendatum toch nog in een stuit. De oorzaak hiervan is onbekend. Maar een stuitligging komt vaak voor bij kinderen die te vroeg worden geboren (ze hebben dan nog niet alle tijd gehad om zelf te draaien). Verder komt een stuitligging vaak voor bij meerlingzwangerschappen, een afwijkende vorm van de baarmoeder of bekken, een voorliggende placenta of een aangeboren afwijking van het kind. Maar voor het overgrote deel is geen verklaring.

Wat gaat er anders?

Wat gaat er eigenlijk allemaal anders als je baby in een stuit ligt? Wordt het automatisch een keizersnede? Er is in ieder geval geen reden tot paniek. Een keizersnede is lang niet altijd nodig. Wel beval je altijd in het ziekenhuis, omdat het hier niet om een ‘gewone’ bevalling gaat. Een stuitbevalling verloopt verder hetzelfde als een ‘normale’ bevalling. Eerst de ontsluiting, dan mag je persen en volgt de nageboorte.

Keizersnee of niet?

Of je een keizersnee krijgt of niet, bespreek je met de verloskundige. Dit hangt namelijk af van een aantal factoren. Waren er bijvoorbeeld bij een vorige bevalling problemen, zoals een moeizame vacuüm- of tangverlossing? Is het geschatte gewicht van de baby niet te hoog? Ligt het hoofdje van de baby voorover? Daalt het kind goed in in het bekken? En verlopen de ontsluiting en de uitdrijving goed?

Verschillende stuitliggingen

Je baby kan op verschillende manieren in een stuit liggen.

  • Onvolkomen stuitligging: de beentjes liggen helemaal omhoog naast het lichaam.
  • Volkomen stuitligging: de baby ‘zit’ in kleermakerszit. De benen zijn gebogen en de voetjes liggen bij de billen.
  • Half onvolkomen stuitligging: één been ligt helemaal omhoog langs het lichaam en het andere been ligt gebogen naar beneden zoals bij een volkomen stuitligging.
  • Voetligging: één beentje of beide beentjes liggen naar beneden, zodat een voetje of twee voetjes lager ligt dan de billen.