Hoe bereid je je voor op de bevalling?

Bevallen is altijd spannend, vooral omdat je niet weet hoe het zal verlopen. Hoe bereid je je voor op de bevalling? 

Maak je geen voorstelling van de bevalling, je weet van tevoren toch niet wat de natuur voor jou in petto heeft en hoe je bevalling zal verlopen. 

Stel je niet in op een thuisbevalling, maar ook niet op een ziekenhuisbevalling, tenzij je nu al een medische indicatie hebt en zeker weet dat je in de kliniek gaat bevallen. Als je je er te zeer een voorstelling van maakt, kan het tegenvallen. Misschien krijg je een medische indicatie en verwijst de verloskundige je tijdens de bevalling alsnog naar het ziekenhuis; dan valt er niks te kiezen. Voor hetzelfde geld gaat het allemaal zo snel dat je vlekkeloos thuis bevalt en confuus zit na te hijgen. Vooral als het je tweede of derde kind betreft, heb je kans op zo’n snelle bevalling.

Veiligheid voorop

Het allerbelangrijkste tijdens de bevalling is de veiligheid van jou en je kind. Als het nodig is om de bevalling in het ziekenhuis af te maken, is dat de beste plek voor je bevalling. Dan ben je blij dat je in een land leeft waar alle technologie snel binnen handbereik is. En als er geen medische reden is om in het ziekenhuis te bevallen, wees dan blij dat je in een land leeft waar je veilig in je eigen vertrouwde omgeving kunt bevallen. Zo blijf je gevrijwaard van onnodige medische ingrepen, maar ben je wel verzekerd van optimale hulp als die nodig is.

Geschreven door: Beatrijs Smulders - Verloskundige

Verloskundige Beatrijs Smulders (met meer dan 30 jaar ervaring) schreef de bekende en zogeheten ‘Veilig’-serie, o.a. handboek ‘Veilig Zwanger’ en ‘Veilig Bevallen’.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×

Welkom Vlaamse mama's!

Mamaenzo.nl heeft vanaf nu ook een Vlaams zusje.

Neem een kijkje op mamaenzo.be

Nee, bedankt. Ik blijf op mamaenzo.nl