Wat zijn de gevaren van het draaien van baby in stuitligging?

Zijn er gevaren aan het draaien van de baby in een stuitligging?

Voorafgaande aan de versie controleert de versiekundige de harttonen en de ligging van de baby. Tevens wordt er een echo gemaakt om de ligging, placenta en vruchtwater te controleren. Bij een eerste kind krijg je een injectie met een weeënremmend middel, om ervoor te zorgen dat de baarmoeder niet samentrekt en zo ontspannen mogelijk is ten tijde van de versie. Na afloop controleert men opnieuw de hartslag en de ligging van de baby d.m.v. een hartfilmpje en een echo.

De kans op ernstige complicaties tijdens of na een versie zijn erg klein (minder dan 1%). Beduidend kleiner dan de kans complicaties bij een vaginale stuitbevalling of een keizersnede. Bij complicaties moet men met name denken aan het prematuur breken van de vliezen en in een uiterst zeldzaam geval aan placenta-problematiek. Dit is echter een acute ernstige situatie, waarvoor direct een keizersnede nodig is.

Geschreven door: Joëlle van Vlijmen - Verloskundige

Joëlle Rijpma - van Vlijmen is klinisch verloskundige in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Haar ervaringen en expertise deelt ze met Mama en Zo.

 • mamaenzo_586450804ad6d
  21-02-2017 17:36

  mijn zoon heeft tot 7,5maand in stuit gelegen en zich spontaan gedraaid maar toch is het nog verkeerd afgelopen en een spoedkeizersnede nodig geweest met alle gevolgen vandien. de tijden zijn ondertussen ook wel veel verandert

  Maak je keuze

  Nederlands Vlaams ×

  Welkom Vlaamse mama's!

  Mamaenzo.nl heeft vanaf nu ook een Vlaams zusje.

  Neem een kijkje op mamaenzo.be

  Nee, bedankt. Ik blijf op mamaenzo.nl