28 weken zwanger

28 weken zwanger

Wist je dat...

  • Je baby nu wimpers heeft en zijn hoofd vaak naar het licht draait.
  • Je baby steeds meer laagjes vet krijgt.
  • Je de bewegingen van je baby steeds vaker gaat voelen.

Ontwikkeling van je baby

Een nieuwe mijlpaal is bereikt, je begint aan het laatste trimester van je zwangerschap. Je baby kan nu al knipperen met z’n ogen, ook het zicht wordt beter ontwikkeld. Ook de hersenen ontwikkelen vol op door en je baby krijgt meer vet om te overleven buiten de baarmoeder. Je baby is nu 35 centimeter en 900 gram.

Jouw lichaam

Je doet er verstandig aan om vanaf nu minimaal een keer per week vette vis eten. Deze bevat cervonzuur dat je baby nodig heeft om zijn hersenen te ontwikkelen. Je baby's hersenen ontwikkelen zich het hardst in de laatste maanden van de zwangerschap en in de eerste maanden na de geboorte. Bovendien bevat vis ook ijzer dat goed is om bloedarmoede te voorkomen. Let wel op met welke vis je eet, vacuümverpakte gerookte zalm is bijvoorbeeld een don’t, deze kan de listeria bacterie bevatten.

Bezoek aan de verloskundige

Vanaf nu ga je om de drie weken naar de verloskundige. Zij gaat je nu steeds meer en intensiever in de gaten houden. Je zwangerschap vordert immers al aardig. De verloskundige kijkt naar de groei van de baarmoeder en naar de ligging en groei van de baby.

Zwangerschapsstreep

Het kan zijn dat je opeens een donkere streep vanaf je navel recht naar beneden ziet lopen. Dit is een opeenhoping van pigment. De streep verdwijnt vanzelf na de bevalling.

Schrijf een geboorteplan

Als het goed is heb je al nagedacht over je bevalling. Schrijf alles op in een geboorteplan. Hierin schrijf je al je wensen rondom de bevalling en de kraamtijd. Met een geboorteplan weten alle zorgverleners rondom de bevalling precies wat jouw wensen zijn. PEP heeft een handig document voor je dat je helpt bij het schrijven van je geboorteplan.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×

Welkom Vlaamse mama's!

Mamaenzo.nl heeft vanaf nu ook een Vlaams zusje.

Neem een kijkje op mamaenzo.be

Nee, bedankt. Ik blijf op mamaenzo.nl