38 weken zwanger

38 weken zwanger

Wist je dat...

  • Je baby zijn handen al echt tot vuisten kan ballen en als hij geboren is naar dingen kan grijpen.
  • Als je baby met bruine ogen geboren wordt, deze waarschijnlijk bruin blijven. Blauwe of groene ogen kunnen nog van kleur veranderen in het eerste jaar.

Ontwikkeling van je baby

Je baby is nu ongeveer 48 centimeter en 3200 gram. Jongetjes wegen gemiddeld 120 gram meer dan meisjes. Je baby is helemaal klaar om geboren te worden. Het wachten is op de bevalling. Het is niet duidelijk wat uiteindelijk de eerste weeën veroorzaakt. Zeker is dat jij ook invloed hebt op het begin van de bevalling. Je kunt het niet versnellen met je psyche, maar wel uitstellen. Zo is het bekend dat vrouwen die nog een 'stressmoment' moeten meemaken de bevalling uitstellen tot na dat moment.

Jouw lichaam

Misschien voel je een soort 'spleet' aan de bovenkant van de buik. Dit heet diastase. In de buik heb je rechte en schuine buikspieren. De rechte lopen, zoals het woord al zegt, van boven recht naar beneden. Als de buik dusdanig dik is, kan het zijn dat er een opening ontstaat tussen de rechte buikspieren.  

Al de extra kilo’s

Gemiddeld komt een vrouw zo'n twaalf kilo aan in de zwangerschap. Het gewicht van de baby is maar een heel klein gedeelte van die kilo's. Hier zie je waar de rest in gaat zitten:

1. Baby
3200 – 3500 gram
2. Vruchtwater
800 gram
3. Placenta en vliezen
750 gram
4. Extra bloed van moeder
1450 gram
5. Borsten
400 gram (zwaarder dan voor de zwangerschap)
6. Baarmoeder
1000 gram
7. Opslag extra vet
2100 gram
8. Extra vocht
2000 gram

Bereid de aanstaande papa voor

De aanstaande papa wordt (stiekem) misschien ook wat zenuwachtig voor de bevalling en zou zo graag iets (voor jou) willen doen. Vraag hem om alvast een keer de route naar het ziekenhuis te rijden. Dan kan hij zich op -onder andere- die manier voorbereiden en ben jij gerustgesteld.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×

Welkom Vlaamse mama's!

Mamaenzo.nl heeft vanaf nu ook een Vlaams zusje.

Neem een kijkje op mamaenzo.be

Nee, bedankt. Ik blijf op mamaenzo.nl