Redactie
Redactie Gezondheid 12 jun 2020

Zó bereid je je lichaam voor op een zwangerschap

Dacht je dat een intense work-out in de sportschool heftig was voor je lichaam, of dat je hormonen zich niet raarder kunnen gedragen dan ze doen tijdens je maandelijkse, chagrijnige week? Niets is minder waar. Een zwangerschap is waarschijnlijk de meest energieslurpende ‘activiteit’ die je lichaam ooit zal ondernemen.

Bovendien is de hoeveelheid oestrogeen waar een zwanger lichaam mee te maken krijgt, even groot is als de hoeveelheid die het lijf van een kinderloze vrouw in haar hele leven tegenkomt. Kortom: die negen maanden zijn geen appeltje eitje voor je lichaam.

Hoe bereid je je lichaam voor op een zwangerschap?

Wil je graag kinderen, dan is het handig om je lichaam daar de jaren ervoor vast op voor te bereiden met deze tips van hormoonexpert Alisa Vitti, bijvoorbeeld.

Luister naar je lichaam

Natuurlijk is het altijd belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren, maar dat geldt nog eens extra als je zwanger wilt worden (of bent). Is je menstruatiecyclus anders, trek dan op tijd aan de bel. En merk je dat je vaak moe bent, dan is het wellicht handig om (een poging te doen om) je leven minder stressvol te maken. Hormonen blij, jij blij.

Ga minder anticonceptiemiddelen en medicijnen vol hormonen gebruiken

Gebruik je de pil om je menstruatie te reguleren, of andere medicijnen om bijvoorbeeld stemmingswisselingen en slapeloosheid tegen te gaan? Natuurlijk zijn die niet altijd te vermijden, maar soms is het goed om te kijken of je ze toch door iets anders kunt vervangen of toch helemaal kunt skippen. Je eigen hormoonregeling raakt er nogal van in de war, en dat helpt niet tijdens een toch al zo hectische zwangerschap.

Eet zo gezond mogelijk (en bouw weerstand op)

Veel vrouwen denken dat ze dat wijntje alleen moeten overslaan als ze daadwerkelijk zwanger zijn. Maar ook vóór je zwangerschap kunnen dingen als cafeïne, alcohol en stress je hormoonhuishouding behoorlijk door de war schoppen. Nee, je hoeft niet alle koekjes te staan, maar probeer wel zo gezond mogelijk te eten om je lichaam blij te houden.

Vergroen je verzorgings- en huishoudelijke producten

Wist je dat er zogenoemde hormoonverstorende stoffen zitten in sommige producten die je misschien dagelijks gebruikt? Triclosan, een desinfecterende stof die ook als conserveermiddel wordt gebruikt, zit bijvoorbeeld in onder andere tandpasta en handzeep en kan je vruchtbaarheid beïnvloeden. Ook schoonmaakmiddelen zijn niet altijd even veilig voor jezelf én het kind dat straks in je huis rond gaat kruipen. Tel daarbij op dat de meeste chemische producten niet zo goed zijn voor het milieu, en je hebt een goede reden om al je huishoudelijke middelen eens één voor één na te lopen als je je toch verveelt.

Meer lezen over zwangerschap en zwanger worden?

Reageer op artikel:
Zó bereid je je lichaam voor op een zwangerschap
Sluiten