Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Algemeen 3 dec 2020

Zwangerschapsdementie, bestaat dat echt?

Zwangerschapsdementie is een van de meet beruchte kwaaltjes van de zwangerschap, waarover de meningen verdeeld zijn of dit nou echt is of niet. Laten wij nu voor eens en altijd alle onduidelijkheid hierover uit de lucht halen.

Gedurende je zwangerschap kan het zijn dat je af en toe wat vergeet. Of niet meer weet of je iets wel of niet hebt gedaan. Sommige zwangere vrouwen vergeten afspraken, zelfs als ze die opgeschreven hebben. Weer andere vrouwen leggen hun sleutels in de koelkast en telefoon in de wasmand.

Vaak wordt dan geroepen ‘Je hebt zeker last van zwangerschapsdementie!’, maar bestaat dit fenomeen ook echt?

Onderzoek naar het geheugen van zwangere vrouwen

Nog niet zo heel lang geleden is onderzoek gedaan naar het geheugen van zwangere vrouwen. Australische onderzoekers analyseerden eerdere onderzoeken onder zwangere en niet-zwangere vrouwen. Daaruit bleek dat tijdens de zwangerschap cognitieve veranderingen plaatsvinden in de hersenen van de vrouw, wat leidt tot geheugenproblemen, concentratievermogen en afwezigheid… Zwangerschapsdementie dus!

Zwangerschapsdementie, het bestaat

Uit het onderzoek bleek dat het geheugen van een zwangere vrouw achterblijft op dat van een niet-zwangere vrouw, vooral tussen het eerste en tweede trimester gaat het geheugen er flink op achteruit, met als piek het derde trimester.

Het is dus niet gek dat je afspraken vergeet, niet meer weet wat je boven ging doen, geen idee hebt waar je je sleutels gelaten hebt of niet meer weet of je iets wel of niet gedaan hebt.

Ook op je werk kan je je minder goed concentreren en vergeet je wel eens wat. Probeer daarom zoveel mogelijk in je agenda te zetten, het liefst met een melding op je telefoon of laptop. En voel jezelf dus niet al te schuldig als je een afspraak vergeet, want het hoort er dus gewoon bij.

De zwangerschapsbubbel

Veel vrouwen creëren, vooral in het derde trimester, bewust of onbewust een zwangerschapsbubbel. Ze trekken zich wat terug, zijn vooral bezig met de naderende bevalling, de baby en alles wat daarbij komt kijken.

Nesteldrang komt om de hoek kijken, uitzet-lijstjes worden afgevinkt en ze bereiden zich dus zowel fysiek als mentaal voor op de baby die binnenkort geboren zal worden. Waarschijnlijk bereiden je hersenen zich dus ook op hun manier voor, door voor te laten gaan wat voor jou nu het belangrijkste is: de komst van je baby.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwangerschapsdementie, bestaat dat echt?
Sluiten