Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Algemeen 1 apr 2019

Zwangerschapskalender: 1 week zwanger

Surprise, surprise, in de eerste week van je officiële zwangerschap ben je eigenlijk nog helemaal niet zwanger! 1 week zwanger betekent dus eigenlijk een menstruatie.

Stiekem ben je dus ook eigenlijk helemaal niet 40 weken zwanger, maar 38. Voor specialisten en jouzelf is het echter makkelijker rekenen om je zwangerschap te tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Deze dag weet je namelijk vaak nog wel te herleiden. De dag van je daadwerkelijke eisprong is voor veel vrouwen moeilijker te bepalen. De eerste twee weken krijg je dus eigenlijk ‘cadeau.’

Jouw lichaam in de eerste week

Dit is de week waarin je menstrueert. De progesteron- en oestrogeenlevels nemen af, waardoor je lichaam de niet bevruchte of niet ingenestelde eicel afstoot, samen met het opgebouwde baarmoederslijmvlies. Je verliest hierdoor gemiddeld 50 milliliter bloed. Je zal last kunnen hebben van de ‘klassieke’ kwaaltjes, zoals buikkramp, hoofdpijn, neerslachtigheid en een opgeblazen gevoel.

zwangerschapskalender-1-week-zwanger

Checklist 1 week zwanger:

  • Eet en leef gezond om de kansen op een aanstaande zwangerschap te vergroten. Denk hierbij aan veel groente, weinig tot geen alcohol en geen sigaretten.
  • Als je het al niet dagelijks innam, dan is het de hoogste tijd om te beginnen met het slikken van foliumzuur. Dit heeft enkele weken nodig om op te bouwen, dus begin hiermee als je een zwangerschapswens hebt. Je slikt foliumzuur omdat het wetenschappelijk aangetoond is dat dit de kans op een open ruggetje bij de baby verkleind.

Lees ook:

 

 

naar 2 weken zwanger

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwangerschapskalender: 1 week zwanger
Sluiten