Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Zwangerschapskalender 27 apr 2019

Zwangerschapskalender: 5 weken zwanger

Welkom in de wereld van zwangere vrouwen! Er is een grote kans dat je er pas in deze week achter bent gekomen dat je zwanger bent.

Je hebt je menstruatie gemist en de test was positief! Ook kunnen verschillende zwangerschapskwaaltjes, veroorzaakt door hormonen, je nu behoorlijk gaan plagen.

De baby in week 5

Je baby, nu officieel nog een embryo, is vanaf deze week meetbaar. De grootte komt ongeveer overeen met de pit van een appel. Dat is nog heel erg klein, maar in deze eerste fase groeit je baby eigenlijk het snelst. Volgende week zal hij of zij namelijk alweer zijn verdubbeld in grootte! De embryo bestaat nu ook pas slechts uit 3 lagen: het ectoderm, mesoderm en endoderm. Vanuit deze drie lagen zullen straks organen worden gemaakt.

5wekenzwanger-zwangerschapskalender-mamaenzo.nl

Jouw lichaam in week 5

Als je 5 weken zwanger bent, neemt de hoeveelheid hormonen in rap tempo toe, waardoor je last kan krijgen van allerlei klassieke zwangerschapskwaaltjes. Misselijkheid, moeheid, we noemden ze al eerder. Maar denk ook aan krampen, die veroorzaakt worden door je baarmoeder die aan het oprekken is. Er wordt plaats gemaakt voor je baby! Ook kan het voorkomen dat je vaker naar het toilet moet en kan je je vanaf deze week vermoeider gaan voelen. Trakteer jezelf gerust op een middagdutje als je daar de tijd voor hebt!

Checklist 5 weken zwanger

  • Hoewel het in week 5 nog te vroeg is voor een echo, is het verstandig om je alvast te gaan oriënteren op het vlak van een passende verloskundige. Maak een voorkeurslijstje op basis van werkwijze, filosofie, ervaring en afstand vanaf je werk of huis.
  • Het kan verstandig zijn om ook je huisarts in te lichten over je prille zwangerschap. Zeker als je voorgeschreven medicatie slikt. Overleg dit dan direct met je huisarts.
  • Het is belangrijk om te weten wat je wel en niet mag eten tijdens je zwangerschap. Vanzelfsprekend geen alcohol en sigaretten, maar ook rauw vlees, verschillende vissen en rauwmelkse producten zijn off limits.

Lees ook:

 

4 weken zwanger  –  6 weken zwanger

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwangerschapskalender: 5 weken zwanger
Sluiten