Redactie
Redactie Zwanger 9 dec 2020

Zwangerschapskalender: het tweede trimester

22 weken zwanger

Ontwikkeling van je baby

Je baby is druk bezig steeds groter te worden. Hij is nu 28,5 centimeter lang en 440 gram! Hij gaat steeds meer lijken op een pasgeboren baby, zijn lippen, oogleden en wenkbrauwen krijgen steeds meer vorm. Als je in je buik zou kunnen kijken, zou je kleine, fijne haartjes (lanugo) op zijn lichaam zien. Deze haartjes houden het lichaam op temperatuur omdat je baby nog onvoldoende vet heeft.

Maak contact met je baby

Je voelt ook steeds beter de bewegingen van je baby. Hij kan nog alle kanten opdraaien in de buik. Je kunt in deze tijd ook gemakkelijk contact maken met je baby. Leg je (warme) handen op je buik en pak als het ware de ‘ballon’ in je buik een beetje op. Beweeg je buik voorzichtig op en neer. Wieg je buik op het ritme dat jouw lijf aangeeft. Je zult merken dat je baby inspeelt op deze beweging. Hij ‘zwemt’ naar je hand toe als je eventjes stopt met wiegen. Het duurt even voordat je dit kunstje onder de knie hebt, maar het is de moeite waard. Ook harde buiken worden weer zacht door even op en neer te wiegen.

22 weken zwanger: jouw lichaam

Doordat je buik nu echt begint te groeien, kun je meer last krijgen van striae. Helaas kun je dit niet voorkomen, maar misschien wel verminderen als je goed voor je huid zorgt. Smeer je buik (of andere delen van je lichaam) dagelijks in met een fijne crème. Masseer hierbij je huid ook zodat deze soepel blijft.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwangerschapskalender: het tweede trimester
Sluiten