Redactie
Redactie Zwanger 9 dec 2020

Zwangerschapskalender: het tweede trimester

25 weken zwanger

Ontwikkeling in je buik

Je baby heeft de afgelopen weken zijn spieren flink getraind. Hij heeft al veel kracht en dat merk je! Sprak je vroeger nog over dat schattige schopje dat je in je buik voelde, nu is het een heuse karateschop die behoorlijk vervelend aan kan voelen. Je kunt er zelfs een inwendige blauwe plek van krijgen. Probeer je baby voorzichtig ‘op te pakken’ en op een andere plaats ‘terug te leggen’. Dat klinkt gek, maar het is echt mogelijk. Een beetje oefenen en je hebt het zo door. Je baby is nu 32,5 centimeter lang en weegt 650 gram.

25 weken zwanger: jouw lichaam

Je buik is inmiddels mooi rond. Je bent prachtig zwanger! In je buik zit de baarmoeder gevuld met vliezen, placenta, vruchtwater en natuurlijk je baby. Dit is een behoorlijk gewicht dat je baarmoeder dag en nacht tilt. De baarmoeder hangt aan banden die verbonden zijn aan je buik. Het gewicht komt dus allemaal aan die banden te hangen. Kortom: negen maanden topsport. Soms word je je opeens bewust van die banden omdat ze gevoelig zijn of pijnlijk aanvoelen. Dat is heel normaal. Toch moet je nu wel extra op gaan letten. Belast je spieren en je banden zo min mogelijk.

Til geen zware dingen meer

Laat het zware tillen aan een ander over nu je al behoorlijke zwanger bent. Let, bij het tillen van minder zware dingen, goed op je houding. Niet voorover bukken om iets te tillen, maar door de knieën. Het is even wennen, maar veel beter voor je buik én je rug. Want ook je rug draagt een aantal kilo meer dan normaal. Als je vanaf nu op je ’tilgedrag’ gaat letten, voorkom je blessures aan het eind van de zwangerschap.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwangerschapskalender: het tweede trimester
Sluiten