Redactie
Redactie Zwanger 9 dec 2020

Zwangerschapskalender: het tweede trimester

18 weken zwanger

Ontwikkeling van je baby

Je baby neemt steeds vaker een slokje van het vruchtwater. Hij plast dat ook weer uit, in het vruchtwater. Daarom bestaat het vruchtwater bij de geboorte voor een groot gedeelte uit urine van je baby. Klinkt vies, maar dat is het niet. Je baby oefent zijn longen, maag-darmkanaal en natuurlijk ook zijn nieren door slokjes te nemen en te plassen. Je baby’s hoofdje is een derde van zijn totale lichaamslengte. Hij kan zijn ruggengraat en nekje nu buigen. Je baby is twintig centimeter lang en weegt 150 gram. Dat is net zo zwaar als een kleine paprika!

18 weken zwanger: jouw lichaam

Je buik, billen, borsten en benen worden steeds ronder. Het groeien van je lichaam gaat in groeispurten. Opeens zie je dat je benen dikker worden. Dat gaat heel snel. Doordat je lichaam niet de tijd krijgt om langzaam aan de nieuwe vormen te wennen, kan het gebeuren dat het onderhuids bindweefsel scheurt (striae). Dat scheuren kan gepaard gaan met een hele erge jeuk. De jeuk verdwijnt, maar de striemen blijven ook na de bevalling zichtbaar. Helaas kun je striae niet voorkomen, wel helpt een bindweefselmassage met verzorgende crème. Zo blijft je huid soepel. De jeuk wordt minder door er mentholpoeder op te doen.

Zo werkt een bindweefselmassage

Bij het woord massage denk je waarschijnlijk: lekker en ontspannend! Helaas is een bindweefselmassage niet echt lekker. Je gaat als volgt te werk: neem een warme douche en gebruik een scrubhandschoen. Wrijf stevig over de huid. Droog je goed af en gebruik geen bodylotion of olie. Pak de huid vast tussen twee vingers en trek er een beetje aan. Net zover tot het lichtelijk pijn doet. Na de massage kun je gewoon een bodylotion of olie gebruiken. Je kunt deze behandeling natuurlijk ook boeken bij een schoonheidssalon.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwangerschapskalender: het tweede trimester
Sluiten