Redactie
Redactie Zwanger 9 dec 2020

Zwangerschapskalender: het tweede trimester

19 weken zwanger

Ontwikkeling van je baby

De zintuigen van je baby ontwikkelen zich nu heel snel. De hersenen reserveert speciale plekjes voor reuk, smaak, gehoor, beeld en aanraking. Het huidje van je baby is nu ook nog heel erg gerimpeld. Dat komt omdat je baby nog geen onderhuids bindweefsel heeft. Langzamerhand verandert dat. Je baby’s huidje wordt steeds strakker. Ook krijgt je baby steeds meer haar op z’n hoofdje. Hij is nu 22 centimeter lang.

19 weken zwanger: jouw lichaam

Je lichaam staat al weer een tijdje bloot aan de effecten van het hormoon progesteron, de weekmaker. Je begint te merken dat deze ook effect heeft op de ingewanden. Zo’n concreet voorbeeld is brandend maagzuur. Doordat de spier van de maag weker is geworden, sluit hij de opening naar de slokdarm niet meer zo goed af. Daardoor krijgt het maagzuur de kans naar boven te komen. Bovendien is je baby nu zo groot dat hij op de maag drukt. Je bent beter in staat om het zuur op zijn plek te houden als er een beetje eten in de maag zit. Zorg er dus voor dat je regelmatig iets kleins eet.

Positiemode shoppen

Je buik, benen, borsten en billen hebben nu zulke andere proporties aangenomen dat het tijd is om speciale positiemode aan te schaffen. Positiemode en positielingerie houden rekening met een ‘groeiend’ lichaam. Ze knellen je buik niet af en geven de juiste ondersteuning aan je billen en borsten.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwangerschapskalender: het tweede trimester
Sluiten