Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Zwangerschapskalender 20 jun 2019

Zwangerschapskalender: 41 weken zwanger

Je bent nu 41 weken zwanger. Grote kans dat je helemaal nooit had verwacht dat je nu nog steeds zwanger zou zijn. Toch is het niet gek.
1 op de 5 baby’s wordt pas na week 41 geboren.

Er is dus geen reden om je zorgen te maken als je 41 weken zwanger bent. Sommige baby’s vinden het gewoon erg fijn bij hun moeder in de buik en hebben niet zo’n haast! Wel zijn er bepaalde keuzes die je kan maken als je 41 weken zwanger bent.

Jouw baby in week 41

Zorgen over een te kleine baby kan je rustig achter je laten als je 41 weken zwanger bent. Jouw baby is waarschijnlijk goed aan de maat, en zal ergens rond de 3700 gram wegen. Het is misschien voorzien van een een dik pak haar (al is dit bij elke baby anders) en zijn of haar nageltjes zijn waarschijnlijk bij geboorte al direct klaar voor een eerste manicure. Jouw baby spaart nog iets meer vet op in deze ‘bonusweek,’ maar zal in lengte niet zoveel meer groeien. Qua grootte is je baby nog steeds vergelijkbaar met een watermeloen, alleen een iets zwaardere dan vorige week!

Jouw lichaam in week 41

De kans is groot dat je met 41 weken zwanger he-le-maal klaar bent met zwanger zijn. Je lichaam is moe, je hebt last van allerlei verschillende pijntjes, zoals rug-, bekken- en misschien wel hoofdpijn en je slaapt helemaal niet meer lekker. Niet alleen omdat je lichamelijk oncomfortabel bent, maar ook omdat je weet dat de bevalling zich op elk moment kan aandienen.
Je weet dat de bevalling nabij is, als je plotseling vruchtwater gaat lekken, wanneer je last hebt van krampen, die qua intensiteit toenemen of wanneer je je slijmprop verliest.

Het inleiden van je bevalling

Nu je 41 weken zwanger bent, bezoek je zeker elke week de verloskundige, of misschien wel vaker. Als je wilt dat je kindje zo snel mogelijk wordt geboren, kan je dit met haar bespreken. Er zijn meerdere dingen die ze voor je kan doen, waaronder strippen. Hierbij zal ze handmatig de vliezen rondom jouw baarmoedermond verweken, waardoor het hormoon prostaglandine vrijkomt. Hierdoor wordt je baarmoedermond sneller ‘rijp’ voor de bevalling.

Checklist 41 weken zwanger

  • Bepaal voor jezelf of je je kindje de tijd wilt geven om z’n eigen moment van geboorte te kiezen, of dat je liever een handje geholpen wilt worden. Bespreek de voor- en nadelen met je verloskundige.
  • Probeer deze ‘bonusweek’ te zien als extra dagen om de komst van je kindje goed voor te bereiden. Staat alles klaar?
  • Probeer onschuldige manieren uit om de bevallig op te wekken. Maak een (voor jou doen) lange wandeling en drink bijvoorbeeld frambozenbladthee.

Lees ook:

40 weken zwanger  –  42 weken zwanger

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwangerschapskalender: 41 weken zwanger
Sluiten