Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Zwanger 22 jun 2019

Zwangerschapskalender: 42 weken zwanger

Als je 42 weken zwanger bent, is de kans groot dat je je afvraagt waarom dit in Godsnaam nog zo is. Wie is er nou 42 weken zwanger? Toch nog best wat vrouwen. Ongeveer tussen de 5 tot 10% van de zwangere vrouwen ‘haalt’ de 42 weken.

Je bent officieel ‘overtijd’ als je 42 weken zwanger bent. Een gemiddelde zwangerschap duurt 37 tot 41 weken. Slechts 4% van alle vrouwen bevallen op hun uitgerekende datum. Hoewel veel vrouwen op 42 weken al zijn bevallen, is het dus geen uitzondering dat je nog zwanger bent. Maar het is nu wel goed om met je verloskundige de opties te bespreken.

Jouw baby in week 42

Laten we het houden op een watermeloen, als we het hebben over de grootte van jouw baby als je 42 weken zwanger bent. Waarschijnlijk weer een grotere watermeloen dan vorige week. Jouw baby zal nu tegen de 4 kilo zitten qua gewicht. Ook dit alleen kan al een reden zijn waarom je liever nog vandaag dan morgen wilt bevallen.
Over je baby hoef je je echter geen zorgen te maken, deze is helemaal klaar en ready to go.

In sommige gevallen vinden artsen zelfs dat het beter is om de bevalling in te gaan leiden als je 42 weken zwanger bent. Omdat je baby doorgroeit, maar je placenta niet meer, kan deze uitgeput raken, waardoor je baby te weinig voedingsstoffen en zuurstof krijgt. Dit kan ernstige gevolgen hebben.

Aan de andere kant komt het soms ook voor dat de uitgerekende datum niet helemaal correct is, en dat je eisprong zich simpelweg een paar dagen tot een week eerder heeft voorgedaan. You never know!
In alle gevallen: overleg met je verloskundige wat nu het beste is voor jou.

zwanger-derdetrimester

Jouw lichaam in week 42

Je zal waarschijnlijk steeds vaker het gevoel krijgen dat jouw lichaam niet gemaakt is om 42 weken zwanger te zijn. Jouw baby is overtijd, en zo voelt je lichaam ook. Je doet waarschijnlijk geen oog dicht, je hebt misschien last van bandenpijn, obstipatie en rug- en buikpijn en je bent helemaal klaar met zwanger zijn. Dat snappen we.

Als je 42 weken zwanger bent, zal je waarschijnlijk tijdens de afspraken met je verloskundige een plan gaan maken over hoe nu verder. Het inleiden of het opwekken van de bevalling is met 42 weken vaak een verstandige keuze. Dit kan de verloskundige zelf doen, of dit gebeurt in het ziekenhuis. Dat verschilt per behandeling en hangt ook samen met de gezondheid van je baby en van jou.

Checklist 42 weken zwanger

  • Waarschijnlijk heb je vorige week al een plan gemaakt met je verloskundige over hoe en wat als je 42 weken zwanger bent. Als dat er nog niet is, dan is dit absoluut het moment om het aan te kaarten. Een zwangerschap zou niet veel langer moeten duren. De risico’s voor de gezondheid van je baby worden steeds groter.
  • Zodra er een plan in werking is gesteld, is het belangrijk dat je heel attent blijft op bewegingen van je baby. Hij of zij is nu veel groter en waarschijnlijk ingedaald, waardoor de bewegingen misschien moeilijker te voelen zijn. Probeer toch schopjes te tellen en waarschuw de verloskundige of het ziekenhuis meteen als je een langere tijd minder activiteit voelt.

Lees ook:

41 weken zwanger

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwangerschapskalender: 42 weken zwanger
Sluiten