Redactie
Redactie Gezondheid 7 jun 2018

Zwangerschapskwaal: jeuk

Heb jij vaak jeuk nu je zwanger bent? Je bent niet de enige! Ongeveer 20% van de zwangere vrouwen heeft er last van. Op je buik, benen, armen: de jeuk kan overal voorkomen. Maar hoe ontstaat die jeuk? En wat kun je er tegen doen? Wij leggen het uit.

Hoe ontstaat de jeuk?

Jeuk komt het meest voor op de buik, en dat is niet voor niets. Aangezien je buik steeds verder groeit, wordt je huid opgerekt. Het resultaat? Jeuk! Ook andere lichaamsdelen kunnen gaan jeuken. Vaak wordt dit veroorzaakt door het feit dat je als zwangere een betere doorbloeding hebt. Een betere doorbloeding zorgt ervoor dat je het warmer hebt en die warmte zorgt er weer voor dat de jeuk extra aanwezig is.

Tip! Behalve jeuk zijn er nog veel meer veelvoorkomende zwangerschapskwaaltjes. Wij hebben er 10 voor je op een rijtje gezet »

Jeuk in het 3e trimester

In het laatste trimester van je zwangerschap verergert de jeuk soms. Dit komt doordat je hormoonbalans tijdens je zwangerschap verstoort wordt, waardoor er stuwing van gal in de galwegen kan ontstaan. Dit klinkt enger dan het is: het betekent alleen dat er door die stuwing jeuk ontstaat.

In deze periode van je zwangerschap verspreidt de jeuk zich ook steeds meer naar bijvoorbeeld je voetzolen, handpalmen en andere oppervlakten. Gelukkig verdwijnt de jeuk na je bevalling weer.

Tip! Als zwangere vrouw heb je vaak last van nog meer kwaaltjes. Sommige zijn alleen best een beetje gênant! Lees onze top 7 gênante zwangerschapskwaaltjes »

Hoe kan ik de jeuk verminderen?

Het is logisch dat je soms gek wordt en denkt: ‘ik krab net zo lang tot het ophoudt met jeuken!’. Maar dat is echt niet de beste oplossing. Hoe verminder je dan de jeuk? Wij hebben een paar do’s en don’ts voor je!

Do’s
+ Kleed je niet te warm aan, want dit kan de jeuk verergeren.
+ Je kan de jeuk verlichten door er mentholgel of -poeder op te smeren.
+ Een droge huid jeukt sneller, dus houd je huid vettig door goed te blijven smeren!
+ Leg koude kompressen op je huid.
+ Draag voornamelijk katoenen kleding.
+ Zorg voor kortgeknipte nagels. Je wilt je huid tenslotte niet open krabben.
+ Was je kleren met pH-neutraal wasmiddel.

Don’ts
– Krab je huid niet kapot!
– Zorg ervoor dat de temperatuur in huis niet te hoog is.
– Douche niet te warm.
[punaise_roze]Goed om te weten! Hoe erg je jeuk ook is, het is nooit schadelijk voor jou of je kind. Heb je zoveel jeuk dat er blaren ontstaan? Neem dan contact op met de gynaecoloog.

Reageer op artikel:
Zwangerschapskwaal: jeuk
Sluiten