Redactie
Redactie De bevalling 7 jun 2018

Zwangerschapskwaaltjes horen erbij!

Als je zwanger bent, wordt je beheerst door hormonen. Je lichaam moet zich hierop aanpassen. Zwanger zijn betekent een enorme verandering. Nooit zijn er zoveel hormonen in je lichaam actief als tijdens de zwangerschap. De eerste maanden moet je lijf zich aanpassen aan allerlei nieuwe processen die de groei van de vrucht mogelijk maken. Veel vrouwen voelen zich in deze eerste aanpassingsperiode dan ook niet bepaald fit. Je krijgt te maken met allerlei zwangerschapsverschijnselen, en niet zelden wordt je af en toe overmand door intense lamlendigheid. Soms houdt het gevoel van algehele malaise langer aan. Dit kan enigszins verwarrend zijn: aan de ene kant ben je ontzettend blij met de zwangerschap, maar aan de andere kant ervaar je dat lichamelijk helemaal niet.

Hormonen zwaaien de scepter 

Vanaf het moment dat je zwanger bent, zwaaien hormonen de scepter. Al in de eerste weken produceert de placenta in wording het al genoemde hormoon. Vrij snel daarna worden de belangrijke zwangerschapshormonen oestrogeen en progesteron in grote hoeveelheden aangemaakt. Deze hormonen hebben vrouwen buiten de zwangerschap in wisselende hoeveelheden in hun bloed om de maandelijkse cyclus te regelen. Oestrogenen zorgen ervoor dat tijdens de eerste helft van de cyclus de binnenbekleding van de baarmoeder groeit; progesteron bereidt in de tweede helft van de cyclus het baarmoederslijmvlies voor op een eventuele innesteling. Tijdens de zwangerschap heeft het progesteron de belangrijke taak de zwangerschap te beschermen. Door zijn verslappende eigenschappen voorkomt progesteron dat je baarmoeder zich voortijdig samentrekt. Oestrogenen stimuleren de groei van de baarmoeder en bloedvaten. 

Hormonen zijn nuttige medicijnen

Zwangerschapshormonen zijn nog het best te vergelijken met nuttige medicijnen die noodzakelijk zijn, maar soms heftige bijwerkingen hebben. Iedere vrouw reageert er weer anders op. Ook kan dezelfde vrouw bij elke volgende zwangerschap weer anders op haar hormonen reageren. Daardoor zijn zwangerschappen eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. Sommige vrouwen ondervinden nauwelijks bijwerkingen en voelen weinig verschil met hun gesteldheid van voor de zwangerschap. Het uitblijven van de menstruatie is bij deze vrouwen in eerste instantie het enige teken dat ze in verwachting zijn. 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Zwangerschapskwaaltjes horen erbij!
Sluiten